Hlavní obsah

Tai-chi posiluje imunitu těla

Novinky, Famous
LOS ANGELES

Cvičení Tai-chi posiluje nejen tělo a mysl, ale působí na organismus mnohem komplexněji. Podle kalifornských expertů totiž ovlivňuje také imunitu a u starších osob může odehnat na míle daleko všechna infekční a zánětlivá onemocnění. Před pásovým oparem chrání přitom stejně spolehlivě jako vakcína.

Článek

Soubor pomalých pohybů a meditací upravených pro účely západní společnosti vychází z tradičního čínského bojového umění. Jeho pravidelné praktikování posiluje svaly a uklidňuje mysl. Odborníci z University of California v Los Angeles jsou však přesvědčeni, že také zlepšuje funkci imunitního systému a u starších osob může na uzdě držet chřipku, záněty ale také bolestivý a závažný pásový opar.

"Jsou to vzrušující objevy, protože pozitivní výsledky této studie mohou mít význam také pro jiné infekční choroby, jako je chřipka či zápal plic," tvrdí profesor Michael Irwin. Jeho tým sledoval imunitní systém starších osob, které pravidelně praktikovaly tai-chi. V jejich těle byl imunitní systém stejně silný a připraven bojovat s pásovým oparem, jako u osob očkovaných.

Pokud se vědecky prokáže, že tai-chi skutečně posiluje imunitu a chrání tělo i před chřipkou, mohlo by tohle cvičení nahradit klasické očkování.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat správné cvičení

Aby tělo dobře vypadalo i fungovalo, musí pro to každý něco udělat: udržovat ho při síle a pružnosti pravidelným a dobře zvoleným cvičením. Zlepší...

Jóga zlepšuje život nemocným s rakovinou prsu

Rakovina prsu postihuje miliony žen po celém světě. Včasná léčba ozařováním může růst nádoru zbrzdit. A podle amerických odborníků nemusí ani výrazně klesnout...

Výběr článků

Načítám