Hlavní obsah

Kdo věří, že pohybem hubne, zeštíhlí rychleji

– NEW YORK

Vědci už dávno prokázali, že psychika je při hubnutí velmi důležitá a celý dietní proces urychluje. Teď dokonce přišli s tvrzením, že když si vsugerujete, že jakýkoliv pohyb, který děláte je cvičení, tělo se tomu podřídí a hubne.

Foto: Profimedia.cz

Říkejte si, že cvičíte a budete hubnout.

Článek

Vědci se zaměřili na skupinu 84 pokojských, které uklízely v průměru 15 pokojů denně. Ale ačkoliv se vlastně pohybovaly přinejmenším dostatečně, necítily se a vlastně ani nebyly příliš zdravé.

Vědci je rozdělili do dvou skupin. Polovina pokojských dostala speciální školení. Dozvěděly se, že jejich práce je udržuje fit a také to, kolik kalorií spálí za čtvrt hodiny práce. 60 kalorií se spálí uklízením, 50 luxováním a 40 stlaním postelí. Druhá skupina pokojských školením neprošla.

Úklidové práce jsou vlastně cvičení

Výsledky pokusu překvapily svou rychlostí i autory studie. Během prvního měsíce první skupina pokojských zhubla v průměru o 1 kilogram, snížila procento podkožního tuku o půl procenta a krevní tlak o deset procent! Stav neinformovaných pokojských se nezměnil.

Psycholožka Ellen Langerová, která studii vedla, shrnuje výsledky do zjištění, které může pomoci mnoha ženám v domácnosti nebo na mateřské dovolené: "Stačilo přesvědčivě vysvětlit, že úklidové práce jsou vlastně cvičení, které prospívá. A změna přístupu k práci se okamžitě odrazila i na zdravotním stavu a kondici všech těchto žen."

Reklama

Související články

I muži touží po dokonalé postavě

Muži se při honu za dokonalou postavou řídí heslem, účel světí prostředky. Jenže podle průzkumu amerických odborníků si osvojují nezdravé praktiky, které...

Cvičení obézním dětem zhubnout nepomůže

Obezita u dětí předškolního věku je závažným problémem. Podle odborníků totiž pouze cvičení a pohyb při hubnutí nepomáhají. Přesto je fyzická námaha důležitá,...

Dieta nemůže nahradit cvičení

Spousta lidí, kteří se rozhodnou hubnout, se mnohem raději pustí do počítání kalorií než do cvičení. Počítání kalorií je populárnější více mezi ženami;...

Výběr článků

Načítám