Hlavní obsah

Rakovinu prostaty v raném stadiu odhalí vyšetření krve

– PRAHA

Rakovina prostaty v časném stadiu, kdy se dá vyléčit, nemá žádné příznaky. Na rozdíl od nezhoubného zbytnění prostaty, na které upozorní přerušované močení či chabý proud moči. Mnozí muži tak vyhledají lékaře, až když se rakovina rozšíří. Zjistí, že jsou nemocní, až když je bolí kosti, hubnou a trpí chudokrevností. Docent Ladislav Jarolím z urologické kliniky Fakultní nemocnice Motol řekl, že rakovinu prostaty odhalí vyšetření krve. U nemocných se najde specifický antigen prostaty.

Článek

Než se začal tento test využívat, vyléčilo se podle Jarolíma z rakoviny prostaty jen 20 procent pacientů. Dnes má šanci na uzdravení polovina nemocných.

"Rakovina prostaty je onemocněním spíše starších mužů po šedesátce. Bohužel jsou i muži, kteří mohou mít rakovinu prostaty už po čtyřicítce, jsou to zejména ti, u nichž v příbuzenstvu je tato nemoc v mužském pokolení. Tam riziko narůstá, tito muži by se měli nechat preventivně vyšetřit už po čtyřicítce," řekl lékař.

Informace o této možnosti není podle Jarolíma mezi muži zatím příliš známa. Měli by vědět, že riziko stoupá devětkrát u mužů z rodin, kde se vyskytla rakovina prostaty u dvou mužských příbuzných. "Bylo by dobré, aby to vědělo více lidí a mohli si nechat antigen prostaty vyšetřit," poznamenal Jarolím. O vyšetření by se muži měli dozvědět od svého praktického lékaře při preventivní prohlídce. Vyšetření pak je věcí urologa, který zhodnotí i léčebné možnosti konkrétního pacienta.

Riziko roste, pokud máte její výskyt v rodině

Rakovina prostaty je nejčastějším urologickým nádorem, u mužů v Česku je třetí nejrozšířenější rakovinou. Za posledních deset let se počet případů téměř zdvojnásobil, z 28 na 46 ze 100 000 obyvatel. Počty úmrtí naproti tomu stouply díky novým léčebným metodám ve stejném období jen minimálně.

Riziko onemocnění roste s věkem, vliv mají i zděděné vlohy. Riziko zvyšuje také nevhodná strava, zejména živočišné tuky s obsahem linoleové kyseliny. Blahodárně na organismus naopak působí rybí tuk, který obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Riziko vzniku rakoviny prostaty snižují také rostlinné tuky a zelenina, zejména tepelně zpracovaná rajská jablka, a vitamin D. Z potravinových doplňků se doporučuje užívat sojové produkty, zinek, selen a vitamín E.

Reklama

Související témata:

Související články

Růžový autobus proti rakovině prsu

Do 41 českých měst vyjede od 14. března růžový autobus, který je symbolem projektu Růžová jízda proti rakovině prsu. Ve čtvrtek se představil v Praze. Ženy...

Výběr článků

Načítám