Profesor Qing-Yi Lu z University of California v Los Angeles se svými kolegy vystavoval štěpy buněk plicního nádoru účinkům zeleného čaje zbaveného kofeinu. Po třech dnech marinování v tomto nápoji se běžný buněčný protein v nádorových buňkách přemodeloval. To vedlo k tomu, že se jednotlivé buňky více k sobě lepily a hůře pohybovaly.

Je jasné, že látky obsažené v zeleném čaji mohou měnit strukturu a povahu bílkovin v buňce. Není ale jasné, zda to dokáže jediný typ antioxidantu nebo jich musí být několik v součinnosti.

Zelený čaj lze sice popíjet jako prevenci proti různým typům rakoviny, jistotu, že člověk zhoubný nádor nezíská, ale vědci nikomu dát nemohou. Stejně tak zatím není myslitelné, že by pouhé pití zeleného čaje mohlo rakovinu plic vyléčit.

Testy však slibují mnoho. Farmaceutičtí experti se teď budou snažit izolovat účinné látky ze zeleného čaje, koncentrovat je a vyrábět z nich léky. Ty by pak mohly při léčbě rakoviny plic pomoci dosáhnout lepších výsledků.