Hlavní obsah

Látky zeleného čaje mohou podle vědců léčit rakovinu plic

– LOS ANGELES
Novinky, Famous

Nejčastější typ rakoviny by mohl být ze světa částečně vymýcen pomocí lahodného nápoje. Američtí vědci potvrdili ve svých testech, že zelený čaj může pomoci v boji se zhoubným nádorem plic.

Článek

Profesor Qing-Yi Lu z University of California v Los Angeles se svými kolegy vystavoval štěpy buněk plicního nádoru účinkům zeleného čaje zbaveného kofeinu. Po třech dnech marinování v tomto nápoji se běžný buněčný protein v nádorových buňkách přemodeloval. To vedlo k tomu, že se jednotlivé buňky více k sobě lepily a hůře pohybovaly.

Je jasné, že látky obsažené v zeleném čaji mohou měnit strukturu a povahu bílkovin v buňce. Není ale jasné, zda to dokáže jediný typ antioxidantu nebo jich musí být několik v součinnosti.

Zelený čaj lze sice popíjet jako prevenci proti různým typům rakoviny, jistotu, že člověk zhoubný nádor nezíská, ale vědci nikomu dát nemohou. Stejně tak zatím není myslitelné, že by pouhé pití zeleného čaje mohlo rakovinu plic vyléčit.

Testy však slibují mnoho. Farmaceutičtí experti se teď budou snažit izolovat účinné látky ze zeleného čaje, koncentrovat je a vyrábět z nich léky. Ty by pak mohly při léčbě rakoviny plic pomoci dosáhnout lepších výsledků.

Reklama

Související témata:

Související články

Zelený čaj snižuje riziko srdečních nemocí

Lidé, kteří pijí soustavně hodně zeleného čaje, se dožívají vyššího věku a trpí méně některými nemocemi. K tomuto závěru dospěli japonští vědci, kteří...

Zelený čaj může blokovat rozvoj viru HIV

Zelený čaj se opět představil jako nejen zdravím nabitý nápoj, ale mocný všelék. Podle britských odborníků totiž výtažky z tohoto nápoje mohou zabránit rozvoji...

Nápoje povzbuzující naší mysl

Většina lidí si svůj den bez užití nějakého prostředku, který by jim pomohl snadněji zvládnout běžný den, již nedokáže ani představit. Mezi takové prostředky...

Výběr článků

Načítám