Hlavní obsah

Proti klíšťovce se nechte očkovat

Právo, Petr Veselý

Řidiče kamiónu z Benešova připravilo infikované klíště o práci. Nemůže pořádně hýbat pravou rukou. Poznamenala mu ji obrna, kterou způsobila klíšťovka.

Článek

Kdyby měl dneska možnost předejít svému trápení prostřednictvím očkování proti klíšťové encefalitidě, neváhal by ani minutu. Klíště ho infikovalo, když šel na houby. Má chatu v Posázaví a to je právě jedna z oblastí, kde je klíšťat poměrně hodně.

Nejhorší situace je v Jihočeském kraji (zejména v povodí Vltavy a Otavy), potom na Vysočině, ve Středočeském kraji (v Posázaví, v okolí Berounky a na Křivoklátsku), v Praze, na Plzeňsku a v Jihomoravském kraji. Nejvíce klíšťat najdete v povodí řek a u přehrad. Tedy v místech, kde často bývají rekreační a chatové oblasti. Klíšťatům nejvíc vyhovuje rozhraní lesa a louky.

Nejohroženějšími lidmi jsou lesáci, houbaři, chataři a turisté, kteří se ve zmíněných oblastech pohybují. Častěji se infikují muži než ženy, a to ve věku 25 až 65 roků.

Čím je člověk starší, tím dramatičtější u něj může mít choroba následky. To je podobné jako u boreliózy, další infekční nemoci, kterou roznášejí klíšťata .

Jak se projevuje

Klíšťovka, tedy klíšťový zánět mozku, se zprvu projevuje: malátností a nevolností, bolestmi hlavy, páteře ale i kloubů,  ztrátou chuti k jídlu a zvracením,  teplotou nebo horečkou. Případně různou kombinací těchto příznaků.

Objeví se do 7 až 21 dnů od infikování. Mohou trvat 3 až 7 dní. Po přechodném období klidu (5-14 dnů) se ohlásí druhá fáze, například: horečkami a zvracením,  silnými bolestmi hlavy a ztuhnutím šíje, třesy prstů, víček nebo jazyka.

"Některé pacienty pak začnou trápit poruchy paměti, spánku a orientace, ale také nesoustředěnost, nervozita, nebo i závratě a epileptické záchvaty." říká profesor Roman Prymula, děkan Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové a předseda České vakcinologické společnosti.  "U jiných pacientů se objeví světloplachost, případně obrna. Řadu lidí postihne nemoc na celý zbytek jejich života. Některé dokonce odsoudí k trvalé invaliditě. Občas někoho i usmrtí."

Pojišťovny přispívají na očkování

"Proti klíšťové encefalitidě se můžeme bránit pomocí repelentů, jsou k dostání v lékárnách," říká profesor Prymula. "Ale hlavně očkováním, které nám předepíše lékař. Vakcína se obvykle podává ve třech dávkách, aplikovaných lékařem během půl roku až roku.

Po třech až pěti letech bychom měli jít na další přeočkování. Existuje i zkrácené schéma, pokud člověk cestuje do oblastí, kde je riziko klíšťové encefalitidy velmi vysoké."

Třídávkové očkování stojí kolem 1000 Kč a různé zdravotní pojišťovny na ně některým skupinám svých klientů přispívají. Jak je to ve vašem případě, na to je nejlepší se zeptat u vaší pojišťovny. Protože se cena vakcíny pohybuje v řádu stokorun, neměli by váhat hlavně lidé z rizikových skupin a oblastí. Případů klíšťovky totiž loni prudce přibylo: o 60 %. Hodně vzrostly i případy borreliózy, na jejíž evropskou variantu očkování zatím neexistuje.

Proočkovanost lidí na klíšťovku je u nás dost nízká. Například v sousedním Rakousku, kde se podařilo přesvědčit naprostou většinu pacientů, je 88 procentní. A ročně tam mají 84 případů, zatímco u nás jsme vloni měli 1028 infikovaných.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám