Hlavní obsah

Vědci spojují zlomené kosti textilem

Právo, Vladislav Podracký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MARKNEUKIRCHEN

Lepší šance na srůst kostí čeká v budoucnosti pacienty postižené těžkými zlomeninami nebo onemocněními, v jejichž důsledku musí být odstraněna část kostní hmoty. Do druhé testovací fáze totiž vstoupil nový objev německých výzkumníků. Ten umožňuje díky speciálním textilním implantátům přirozený růst a následné spojení oddělených částí kosti.

Článek

"Máme za sebou první úspěšné testy na krysách a do konce letošního roku by měla být ukončena fáze testování nové metody na ovcích," potvrdil v pondělí Právu Gernot Bernhardt, vedoucí výzkumného pracoviště společnosti Catgut v Markneukirchenu. "Právě struktura ovčích kostí je totiž velmi podobá těm lidským," řekl Bernhardt.

Nejde přitom pouze o projekt laboratoří v Markneukirchenu. Podílí se na něm obrovský tým institucí v celém Sasku, počínaje Univerzitní klinikou TU Drážďany, přes Institut pro výzkum polymerů nacházející se tamtéž a konče textilkou Möckel.

Princip nové metody je ve své podstatě geniálně jednoduchý. Zlomená kost se zpevní speciálním hřebem. Do její chybějící časti je pak umístěno přesně stanovené množství textilní hmoty nazvané Scaffolds, což je mimo jiné anglický název pro systém lešení používaný ve stavebnictví. Scaffolds následně umožní, aby chybějící organická hmota dorostla a obě části rozdělené kosti se tak znovu přirozeně spojí. Poté se textilní materiál beze stop vstřebá. 

Nová metoda by mohla pomáhat nemocným již za pět let

Podle Bernhardta je ale jednoduchost pouze zdánlivá. "Ve skutečnosti je to dost složitá věc a lidé rozhodně nemohou očekávat, že by se nová metoda používala za pár dní."

Pokud bude testování na ovcích úspěšné, v letech 2008 - 2009 přijdou na řadu klinické testy. "Teprve pokud budou i zde pozitivní výsledky, může být metoda certifikována a následně uvedena do praxe. Což lze odhadnout tak na tři až pět let." 

Reklama

Související témata:

Související články

Pomeranče a grepy mohou posilovat kosti

Popíjení džusu z citrusových plodů, zvláště z pomerančů a grepů, může posilovat kosti. Odborníci z A&M University v Texasu prokázali, že šťávy z těchto plodů...

Výběr článků

Načítám