Hlavní obsah

Prsa jako dárek

Právo, Vlaďka Merhautová, Vladimír Pohan

Je nespočet možností, jak věnovat své partnerce - nebo dokonce partnerovi -dárek v podobě poukázky k plastickému chirurgovi. Lze dát nová prsa k MDŽ? S touto otázkou se Právo obrátilo na odborníka v této oblasti - MUDr Svatopluka Svobodu, jenž se plastické chirurgii věnuje od roku 1972.

Článek

"Docela určitě! Ale trochu zprostředkovaně! Určitě nemůže muž své partnerce věnovat krásně zabalenou krabici se silikonovými implantáty, i když má třeba pocit, že právě on by dokázal vybrat ty nejnádhernější. Jednak by mu je asi ani nikdo neprodal, jsou jako zdravotnický materiál určeny výhradně pro plastické chirurgy, ale především by nevěděl, jaké implantáty pro partnerku zvolit, aby prsa byla krásná a taková, jaká si sama přeje. Nedá se nic dělat, chce-li ženu někdo takto obdarovat, musí navštívit ona sama, případně s partnerem, plastického chirurga."

* Máte takových případů hodně?

"Poměrně dost, a nejen před Vánocemi, před Valentýnem či MDŽ. Často dostávají ženy od svých partnerů takové dárky třeba k narozeninám nebo k nejrůznějším výročím. Ale musím zdůraznit to nejdůležitější - než se pro takový dárek muž rozhodne, musí si být jist, že o něco takového jeho drahá opravdu stojí. Jinak by se jí mohl těžce dotknout! Má-li jistotu, že ji svým dárkem neurazí, že o něčem takovém uvažuje a že je třeba nějaký její nedostatek zdrojem jejích komplexů, jistě bude nápadem potěšena.

* Myslíte si, že by se dalo něco takového darovat i mužům?

"Jejda! Tak tady bych byl opravdu hodně opatrný!! My muži jsme od přírody ješitní a málokdy si nějaký estetický nedostatek připouštíme. Nedovedu si představit chlapa, který by byl potěšen, kdyby nalezl pod stromečkem poukázku na zkrášlující operaci! Asi by to buď považoval za dobrý vtip, nebo by práskl dveřmi a odkráčel za kamarády na pivo! Estetické operace mužů je možné provést a také se provádějí, ale chlap si na to musí přijít sám."

Na co máme nárok u pojišťovny

"Plastická chirurgie provádí mnoho chirurgických zákroků, které jsou pro pacienta nezbytné z hlediska léčebného. Protože jsou prováděny z důvodů ryze zdravotních, plně se hradí ze zdravotního pojištění," vysvětluje MUDr. Svatopluk Svoboda. "Jsou hrazeny operace vedoucí k nápravě jasně a prokazatelně poúrazových stavů - třeba deformace nosu po úrazu obličeje, odstranění poúrazových jizev, i některých jizev pooperačních. Odstranění nejrůznějších kožních nádorů či nádorků a náprava nejrůznějších vrozených vad. Kromě toho plastická chirurgie ošetřuje akutní úrazy nejen obličeje, ale i rukou, a to také plně ze zdravotního pojištění."

* Náhrada ženského prsu, který musel být amputován například pro zhoubný nádor. V tomto případě je náhrada amputovaného prsu součástí komplexní léčby tohoto závažného onemocnění a je hrazena.

* Zmenšující operace prsů nadměrné velikosti - záleží na tom, zdali prsy způsobují své nositelce skutečně zdravotní obtíže. V případech, kdy je prokázáno, že pacientka trpí například deformací páteře, prodělala neúspěšnou léčbu rehabilitační a má přiměřenou tělesnou hmotnost, je redukce prsů na účet zdravotní pojišťovny indikována.

* Modelační operace odstálých boltců - je hrazena pojišťovnou u dětí do věku deseti let.

Reklama

Související články

Silikonová prsa již nejsou "in"

Vnadným kráskám, jejichž objem hrudníku je větší než IQ, prý definitivně odzvání. Zatímco v 90. letech minulého století byly v kurzu prsaté zázraky typu Anny...

Výběr článků

Načítám