Hlavní obsah

Záludné psychosomatické bolesti

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reportérka jednoho obrázkového časopisu dostala investigativní nápad. Rozhodla se simulovat bolesti v podbřišku a načapat tak na švestkách ženské lékaře. Celá akce měla sloužit k odhalení pochybných vyšetřovacích a léčebných praktik různých gynekologů. Zdalipak některý z nich pozná, že jí nic není? Nebo bude léčit naslepo a tahat peníze z pojišťovny, případně vyžadovat honorář?

Článek

Lékařů bylo celkem šest a předpověď se splnila. Všichni vyšetřovali a přemýšleli. Od základních laboratorních vyšetření postupovali přes rentgeny, ultrazvuky až po magnetickou rezonanci. V léčbě pak přišly na řadu tablety, injekce, diathermie, vodoléčba, masáže, lázně a jiné, časově i finančně náročné postupy.

Reportérka se těšila, jak šarlatánské pouštění žilou odhalí a ucpe tak díru v kapse daňového poplatníka. Víte jak to dopadlo? Nakonec ty bolesti v podbřišku opravdu dostala. Ačkoliv byla původně zdravá, svíjí se nyní v křečích a není jí pomoci.

Samozřejmě to nepíšu proto, abych se sadistickým zadostiučiněním vychutnával její utrpení. Tato příhoda pootevírá dveře do třinácté komnaty tajuplných psychosomatických nemocí. Věděl to už Karel Čapek, který v povídce O ztracené noze líčí případ vojáka, který na vizitě simuloval ztrátu nohy. Po propuštění z armády s hrůzou sledoval, jak se mu noha pozvolna krátí a usychá. Jediným lékem se ukázalo to, že po skončení války nohu zase úředně přiznal.

Bolest není vymyšlená, stává se skutečnou

Těm šesti gynekologům se celkem nedivím. Pánevní bolest je jedním z nejčastějších gynekologických onemocnění. Obtíže mohou zavinit desítky různých příčin. Jejich zjišťování často připomíná hledání jehly v kupce sena. Pověstnou noční můrou jsou pak bolesti psychosomatické. Sebedůkladnějším vyšetřením lékař nic nezjistí. Pacientka si je přitom nevymýšlí. Rozluštění příčiny je v takzvaném podmiňování. Jakýkoliv původně neutrální podnět se může spojit s bolestí. Žena má pohlavní styk třeba při zánětu vejcovodů. To samozřejmě bolí. Ale i když si zánět zcela vyléčí, bolest přetrvává jako podmíněný reflex. Nejhorší situace nastane, když se bolest rozšíří i na jiné životní situace. Může se pak objevit třeba ve chvíli, kdy žena na pohlavní styk jenom pomyslí.

Nejzáludnější bývá bolest, jejíž příčina spočívá v takzvaném sekundárním zisku. Když člověk onemocní, je to jistě nepříjemné. Na druhé straně mu to může přinášet i výhody. Všichni o něj pečují, nemusí vykonávat domácí práce a o nic se starat. Duše pak s tělem trochu podvodnou hru. Lidský organismus podvědomě vytuší výhody vyplývající z nemoci. A najednou jsou příznaky ochoření tady.

Zdůrazňuji, že se nejedná o žádnou simulaci. Bolesti a potíže se opravdu dostaví bez zjevné příčiny a člověk za to nemůže. Nezbývá než politovat tu pilnou novinářku. Ale ještě více soustrasti si zaslouží všichni její ošetřující lékaři.

Reklama

Související témata:

Související články

Káva pomáhá proti bolesti svalů po cvičení

Vědecký výzkum potvrdil, že pití kávy před cvičením mírní bolest svalů, která vzniká po delší zátěži, pouhé dva šálky kávy denně ji zmenší na polovinu. Tento...

Výběr článků

Načítám