Hlavní obsah

Alergici se koček a psů vzdávat nemusejí

PRAHA

Alergií trpí přinejmenším dva milióny Čechů a chovat psa nebo kočku je pro ně tabu. Lékaři jim při zjištění alergie často radí, aby se domácích mazlíčků zbavili. Pokud si chtějí zvíře ponechat, měli by ho jednou za měsíc vykoupat, sníží tím množství alergenů v jeho srsti. Než se alergici dočkají antialergické kočky, kterou nyní šlechtí američtí vědci, mohou zkusit tekutý přípravek, jímž svého miláčka natřou. Informuje o něm internetový portál proalergiky.cz.

Článek

"Radíme opatřit si čističky vzduchu a nepouštět zvíře do ložnice nebo ho vytěsnit z obytných místností," řekl ČTK lékař Jan Křepelka. Za ideální považuje, když "alergen" není v dosahu. Ze zkušeností alergiků vyplývá, že na alergeny svého zvířete si časem "zvyknou", výraznější reakce mají při kontaktu s cizím zvířetem. 

Daniel Dušek z Ústavu státní kontroly veterinárních biopřípravků a léčiv řekl, že výrobek, který neutralizuje zvířecí alergeny, loni zapsali do seznamu schválených přípravků jako veterinární kosmetiku. "To znamená, že při doporučeném dávkování je bezpečný," potvrdil. Preparát byl vyvinut a testován v Británii.

Podle návodu má majitel pročesat zvířeti důkladně srst, aby odstranil odumřelou srst. Poté má nanést roztok na srst a nakonec ji vysušit ručníkem, aby odstranil obalené a zneutralizované alergeny. Procedura se opakuje jednou týdně, tak se udrží nízká hladina alergenu. 

Alergie bývala vzácností, v dnešních dnech vzrostla o stovky procent.

Přípravek podle údajů na webu obsahuje čisticí prostředky, kvartérní soli, glycerin, vitamin B, výtažky z aloe vera, rozmarýnu a citrusových květů. Domácí mazlíček tak i příjemně voní. 

Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben řekl, že si není jist, zda potírání srsti nemůže působit nepříznivě na psychiku zvířat. Psi i kočky si značkují teritorium tím, že se otírají o předměty. Přenášejí tak na ně svůj pach. S chlupy a slinami přenášejí i bílkovinu, která budí alergické reakce. 

Alergie na zvířata byla před několika desítkami let vzácností. Se vzrůstajícím množstvím zvířecích mazlíčků v bytech jí však přibylo v řádech stovek procent. Dnes je tento typ alergie velmi rozšířen. Může se projevovat jako rýma, slzení, pálení a otoky očí, vyrážka či ekzém, astma, kašel a sípání.

Reklama

Související témata:

Související články

Astmatem trpí každý dvanáctý Čech

Alergiků jsou v České republice asi 2,5 milióny z toho asi 800 000 lidí trpí průduškovým astmatem. Odhaduje se, že asi 250 000 lidí s astmatem nemá dosud...

Bodnutí včely může být velmi nebezpečné

V letních měsících hrozí lidem pobodání od vos, včel, sršňů a jiného hmyzu. Jejich bodnutí je nepříjemné a bolestivé. Ve většině případů je následkem bodnutí...

Výběr článků

Načítám