Hlavní obsah

Zelenina má preventivní účinky proti potížím s prostatou

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BALTIMORE

Zbytnělá předstojná žláza trápí po padesátce každého druhého muže. Přesto pánové nemusí při močení a sexu tolik trpět. Benigní prostatickou hyperplazii, jak diagnózu odborně nazývají lékaři, lze omezit pravidelnou konzumací dostatečného množství zeleniny.

Článek

Ačkoli nepředstavuje zbytnění předstojné žlázy žádné vážné nebezpečí, neboť se nejedná o zhoubné rakovinové bujení, působí mužům vážné potíže při močení. Postižení často musejí na počátku močení tlačit, proud vychází přerušovaně a působí navíc bolest.

"Naše objevy se shodují s hypotézou, že jídelníček bohatý na zeleninu může snížit výskyt benigní prostatické hyperplazie," napsali odborníci v čele s doktorkou Sabine Rohrmannovoou z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Studie amerických odborníků z Baltimore se opírá o vyšetření 32 tisíc mužů, které zdravotníci sledovali od roku 1986. Po čtrnácti letech se z výzkumného vzorku nechalo 6092 mužů operovat kvůli prostatické hyperplazii, která jim znemožňovala močení. Analýzou jídelníčku mužů bylo zjištěno, že muži konzumující velké množství zeleniny měli až o 11 procent méně často zbytnělou prostatu v pokročilém věku a nepotřebovali operativní zákrok.

Konzumace ovoce na toto onemocnění vliv neměla. Ve stravě mužů živících se zeleninou byl dostatek betakarotenu, luteinu a vitaminu C, které jsou v prevenci důležité.

"Dnes je na trhu řada potravinových doplňků, které tyto vitaminy obsahují rovněž. Ale my jsme potvrdili, že tyto doplňky a vitaminové tablety žádný vliv na prevenci nemají," napsali vědci.

Reklama

Související témata:

Související články

Masturbace chrání muže před rakovinou prostaty

Australští vědci opět zdůraznili, že masturbace je u mladých mužů velmi zdravá. Chrání totiž prostatu před vznikem rakoviny v pozdějších letech. Ačkoli před...

Výběr článků

Načítám