Hlavní obsah

Ledviny se poškodí v důsledku mnoha nemocí

Právo, Václav Pergl

Nemoci ledvin jsou velmi závažné a mohou být zapříčiněny celou řadou různých onemocnění. V ČR žije asi 4000 dializovaných pacientů. Právu to řekl doktor Lukáš Svoboda, primář nefrologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Článek

"Mezi nejčastější patří cukrovka, ale i vysoký krevní tlak, ateroskleróza, ischemická choroba ledvin, záněty ledvin neinfekčního původu a dědičná onemocnění a také dlouhodobé užívání léků na tišení bolesti," řekl Svoboda.

V České republice žije asi 4000 dializovaných pacientů a 3000 pacientů s transplantovanou ledvinou a pracuje 87 dializačních a sedm transplantačních center. To řadí ČR k evropskému průměru. Samotné dializační centrum Na Homolce je ale uznávané díky dlouhodobému rehabilitačnímu programu pro dializované a transplantované pacienty.

Pohybová aktivita je totiž u těchto pacientů neodmyslitelnou součástí léčby. Právě proto vznikl sportovní klub dializovaných a transplantovaných pacientů, který organizuje letní sportovní hry a zúčastňuje se jich na evropských kolbištích.

Varovným signálem nemocných ledvin je:

:: přibírání na hmotnosti v důsledku zadržování tekutin v těle, kdy pacient má oteklý obličej, oční víčka a bérce

:: bolest v bederní krajině, zvláště je-li doprovázena teplotou a změnou barvy moči

:: tmavá moč

:: příliš velké množství moči v noci nebo příliš malé přes den

:: zvýšený krevní tlak

:: svalová slabost, ztráta chuti k jídlu, svědivka, svalové křeče a změna barvy kůže

Podle Svobody příznaky onemocnění ledvin se nemusí projevit ani v pokročilém stádiu jejich onemocnění. "Při jakýkoliv potížích by měl pacient okamžitě navštívit lékaře, protože ztráta funkce ledvin může být velmi vážná," uzavřel Svoboda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám