Hlavní obsah

Valentýn je dnem sexuálního zdraví

– Praha
Právo, Václav Pergl

V České republice má přibližně milión mužů poruchu erekce. Je to asi polovina mužské populace ve věku od 35 do 65 let. Po pětašedesátém roce je porucha ještě častější. Právu to řekl sexuolog doktor Karel Kočí z Prahy.

Článek

"Pomoc lékaře a seriózní léčbu vyhledá pouze 5 až 10 procent pacientů. Muži se přitom s touto poruchou mohou úspěšně léčit," vysvětluje odborník. Dodává, že partnerské vztahy jsou kvalitou sexuálního života významně ovlivněny. Přesto trvá průměrně dva roky od prvních potíží, než muž s poruchou přijde na odborné vyšetření.

"Kdyby přišel včas, dá se odhalit pravá příčina potíží. Tou často bývá cévní onemocnění, prostata, hormonální nerovnováha, nádor, vysoký krevní tlak nebo účinek nějakých léků," řekl doktor Vladimír Kubíček z Centra andrologické péče v Českých Budějovicích.

Dnem sexuálního zdraví je 14. únor

Odstrašujícím příkladem je příběh jednoho pětašedesátiletého muže, který měl problémy s erekcí. K lékaři nešel a kupoval si nejrůznější potravinové doplňky na potenci, které jsou volně dostupné. Když se odhodlal jít k lékaři, bylo už pozdě. Byl mu diagnostikován zhoubný nádor prostaty. Muž za šest měsíců zemřel.

Společnost pro sexuální zdraví už počtvrté vyhlásila 14. únor, tedy svátek zamilovaných, Dnem sexuálního zdraví.  Chce upozornit na poruchy sexuálních funkcí, které jsou nejčastěji důsledkem zdravotního postižení, ale i stresu a na mylné vnímání potravinových doplňků jako účinné pomoci. "Vždy je třeba odborné vyšetření. Na trhu jsou tři skutečné léky, které mužům mohou pomoci. Dokonce se uvažuje i o tom, že se budou používat na řadu cévních onemocnění," uzavřel doktor Kočí.

Reklama

Související články

Chrápání prý ovlivňuje poruchy erekce

Nedávné prohlášení profesora Hörmanna z univerzity v Mannheimu působilo jako poplašná zpráva. Pan profesor vyslovil vážné varování, které se týkalo možné...

Viagra má novou a velmi silnou konkurenci

Modrá kosočtverečná pilulka zachraňující hrdost miliónům mužů po celém světě má konkurenci. Američtí vědci přišli s unikátním injekčně podávaným lékem, který...

Výběr článků

Načítám