Červené víno a některé typy hroznů mají vysoký obsah polyfenolů, které blokují produkci proteinu spojeného s kardiovaskulárními nemocemi. Právě tyto choroby jsou v mnoha vyspělých zemích zabijákem číslo jedna.

Srdeční a cévní problémy vznikají, když výstelkové buňky, které tvoří cévy, nefungují dobře. Schiniová-Kerthová a její tým zjistili, že polyfenoly ve šťávě hroznového vína Concord podněcují výstelkové buňky, aby vytvářely oxid dusnatý. Ten pomáhá chránit proti kardiovaskulárním chorobám.

Polyfenoly podle vědců fungují stejným způsobem ve víně a v hroznové šťávě. "Ne ale všechny hrozny mají tyto blahodárné účinky. Musejí mít vysokou úroveň polyfenolů," upozornila Schiniová-Kerthová.

Množství těchto látek záleží na druhu hroznů a způsobu, jakým jsou zpracovány. O množství polyfenolů ve víně je podle vědkyně známo dost, to ale neplatí pro hroznovou šťávu.