Hlavní obsah

Mléka není nikdy dost

Právo, Olina Táborská

Vypadá to zdánlivě jednoduše - stačí tři sklenice mléka denně a vaše dítě nebo vnouče má jistotu dostatečné denní dávky vápníku. Ta se odvíjí podle věku a představuje 800-1200 mg/den.

Článek

A co když mléčné výrobky v dětském jídelníčku chybí? "Nepoznáte to hned, ale jisté je, že takové dítě nebude mít dostatečný příjem vápníku, potřebného k vytvoření množství kostní hmoty, jež je mu geneticky předurčeno. Během růstu může být ohroženo křivicí. Postupem času pak bude čelit zvýšenému riziku rozvoje osteoporózy, onemocnění vedoucího ke zlomeninám již po malém traumatu. Kvalita života postižených bývá ve vyšším věku významně snížena a ve srovnání se zdravou populací téže věkové skupiny stoupá i jejich úmrtnost," říká doc. MUDr. Milan Bayer, CSc., ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Jak této hrozbě čelit? Je to jasné, hlavně včas!

Školní mléko včera a dnes

Nejlepší prevencí je naučit dítě pravidelně pít mléko a jíst mléčné výrobky. Může si je kupovat ve škole za státem dotovanou cenu, pokud je jeho škola zapojená do akce zvané Školní mléko.

Nápad masově vrátit mléko mezi školáky, kteří začali dávat přednost atraktivnějším nápojům, dováženým po roce 1989, měla skupina lidí ze společnosti Laktea. "V roce 1996 upozornili lékaři na katastrofální nedostatek vápníku, vitamínů A a B2, důležitých složek mléka ve stravě dětí a mládeže. Napadlo nás, že vzkřísíme něco, co už tu kdysi bylo. Tak vznikla obecně prospěšná společnost Laktea," vzpomíná předsedkyně správní rady Mgr. Hana Zmítková.

"Za deset let jsme dodali do škol v České republice již 100 miliónů krabiček školního mléka, více než 8 miliónů jogurtů a 7,6 miliónu smetanových krémů. Už 80 % škol nabízí každému žákovi možnost objednat si čtyřikrát týdně mléko za 3,50 Kč a jednou týdně jogurt nebo smetanový krém za 4 Kč," dodala.

Základní škola v Legerově ulici v Praze byla první, která se do akce zapojila. "Na Školním mléce tu vyrostlo už několik generací," vzpomíná tehdejší ředitelka, dnes učitelka Mgr. Bohuslava Bucharová.

Ale jak na to?

Nadšenci z Laktey přesvědčili tisíce a tisíce školáků, rodičů, stovky učitelů a ředitelů škol, že je mléko prospěšné. Zajímalo nás, zda jsou spokojeni i ti, kteří před deseti lety s varováním před nedostatkem vápníku u děti přišli. Na to jsme se zeptali docenta Milana Bayera:

"Ačkoli se v posledních deseti letech, zcela jistě i působením firmy Laktea, situace trochu zlepšila, spotřeba mléka a mléčných výrobků by měla být rozhodně vyšší. Plnění výživových doporučených dávek vápníku je u populace v České republice včetně dětí zatím stále nedostatečné. U řady dětí nahradily mléko v jídelníčku sladké nealkoholické nápoje. Tento návyk spolu s nedostatkem pohybové aktivity může ohrozit zdárný vývoj skeletu dítěte. Jakákoli snaha o hojnější zastoupení mléka v potravě dětí a dospívajících tedy zaslouží podporu."

Navzdory snaze Laktey, státu, sponzorů a vedení 80 % škol se část žáků k mléku za dotovanou cenu nedostane. Co pro to udělat, vysvětluje obchodní ředitelka společnosti Laktea Simona Tvrdíková: "Žáci a jejich rodiče by měli požadovat na vedení škol, aby tuto státem a EU podporovanou akci umožnila. Někdy je problém sehnat někoho, kdo se bude o mléko ve škole starat. Mohou to být maminky na mateřské, babičky, kdokoli, kdo je přesvědčený o prospěšnosti akce a ochotný pomáhat."

Porovnejte si různé nápoje 250 ml
Polotučné mléko      ovocný džus          limonáda
vápník 302,5 mg       vápník 42,5 mg    vápník 12,5 mg
sacharidy 3,75 g       sacharidy 25 g     sacharidy 26,3 g
fosfor 242,5 mg       fosfor 37,5mg        fosfor 37,5 mg
Co dodává mléko:
Vápník pro pevné kosti a zdravé zuby
Bílkoviny pro silné svaly, zdravé vlasy a nehty
Vitamín A pro zdravé oči a kůži
Vitamín B12 pro tvorbu červených krvinek
Stopové prvky pro správný chod řady metabolických dějů

Reklama

Související témata:

Související články

Zakysaným mlékem proti jarní únavě

Při jarních pocitech únavy a oslabení organismu efektivně působí aktivní pohyb a promyšlený příjem látek. Podle vědců zakysané mléčné výrobky jsou cenným...

Kvalita stravy ovlivňuje obranyschopnost dítěte

Zdraví dítěte je určováno vrozenou dispozicí, úrovní a dostupností zdravotní péče, kvalitou životního prostředí a výživou. Je zřejmé, že můžeme v plném rozsahu...

Mléčná strava zvyšuje šanci na dvojčata

Milovnice mléka či jiných mléčných produktů mají pětkrát větší naději, že se jim narodí dvojčata, než ženy, které žádné živočišné produkty nekonzumují....

Výběr článků

Načítám