Tyto látky ovlivňují duševní vývoj dítěte a mohou být důležitou prevencí řady civilizačních chorob, jako jsou kardiovaskulární choroby, Alzheimerova nemoc, lupenka, astma, roztroušená skleróza a snižují výskyt depresí, řekl odborník na výživu Jiří Brát.

Podle internetového průzkumu doporučené množství ryb konzumuje pouze desetina dospělých a osm procent dětí. Jednou týdně má rybu na talíři 42 procent dospělých a 37 procent dětí. Navíc polovina lidí nejí ryby tučné, mezi které patří makrela, šproty a úhoř. Nejoblíbenější filé se řadí mezi nejméně tučné ryby. Losos, pstruh a kapr náleží mezi středně tučné.

Prospěšným kyselinám neuškodí konzervování ani uzení ryb, dokonce ani smažení, pokud nejsou vloženy do extrémně zahřátého oleje.

Na českém trhu se dá koupit i rostlinný tuk obohacený o omega-3 nenasycené mastné kyseliny, který může částečně nahradit jednu dávku rybího masa.