Hlavní obsah

Tea tree a levandulový olej může chlapcům zvětšit prsa

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DENVER

Šampóny a sprchové gely obsahující levandulový nebo tea tree olej by raději měly používat jen ženy. U chlapců totiž mohou tyto přípravky narušit hormonální rovnováhu a tím způsobit nárůst prsou. Tato změna není trvalá. Podle amerických odborníků stačí používání přípravků přerušit a tělo se vrátí do svého přirozeného normálu.

Článek

Zvětšení poprsí do dívčí či ženské podoby se u chlapců a mužů nazývá gynekomastie. Ta může být způsobena různými faktory. Odborníci z University of Colorado zjistili, že u malých chlapců mohou gynekomastii vyvolávat oleje, zvláště levandulový a čajovníkový. U čtyř, sedmi i desetiletých chlapců se však růst prsou zastavil a vrátil do normy krátce poté, co přestali přípravky s těmito oleji užívat.

Oleje se v mužském těle chovají podobně jako estrogeny a blokují účinky androgenů, mužských pohlavních hormonů. Jakmile se však přestanou látky do těla dostávat, obnoví se přirozená funkce androgenů.

U chlapců v pubertě je zvětšení prsních žláz poměrně běžné. K léčbě se přistupuje jen v případě excesivního nárůstu poprsí.

Reklama

Související články

I muži podstupují plastiku prsu

Ženy podstupují plastickou operaci prsou většinou proto, aby si je nechali o nějaký ten kousek zvětšit. Prý si tím dodávají chybějící sebevědomí. V menším...

Výběr článků

Načítám