Hlavní obsah

Předejděte rakovině děložního hrdla

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci minulého roku se u nás konečně objevila špičková vakcína proti rakovině děložního hrdla. Další bude v průběhu letošního roku. Znamená to, že se už ženy nemusí těchto nádorů bát? To rozhodně ne. Není to jediná falešná představa, která kolem vakcín vznikla. Ale vezměme to popořadě.

Článek

Kdyby spadly tři Boeingy 737 plné pasažérů, byla by kolem toho mediální mela. Fakt, že na zhoubné nádory děložního čípku u nás zemře 400 pacientek ročně a stovky dalších nemoc vážně poznamená, naprostá většina lidí ani nezaznamená.

Pacientky navíc umírají vesměs zbytečně. Klíčovou roli při vzniku rakoviny děložního hrdla hraje totiž papilomavirus. Žena se jím nakazí při pohlavním styku. Virus v těle působí spoustu let a naprosté většině žen nedělá žádné potíže. Pokud ho imunita přestane zvládat, trvá řadu let, než vznikne zhoubný nádor. Běžně se vyvíjí deset, ale někdy i 20 roků.

V Čechách chodí na preventivní prohlídky stále málo žen

Když bude žena chodit na pravidelné prohlídky na pracoviště s dostatečnou zkušeností s diagnostikováním zasažených tkání, poznají lékaři už prekancerózní stav se značnou jistotou (rozhodující je ovšem cytologický rozbor stěru, který udělá akreditované pracoviště). "Pokud zasaženou sliznici odstraní včas pomocí jednoduchého zákroku, dramaticky klesne riziko, že se u pacientky objeví karcinom děložního čípku," říká MUDr. Eva Daňková CSc., z Imunologického centra Imumed v Praze.

V ČR chodí na preventivní prohlídky zhruba třetina žen, v rozvinutých zemích EU 50-80 % pacientek. Odborníky proto nepřekvapuje, že rakovinu děložního hrdla dostane u nás čtyřikrát víc pacientek než ve Finsku, které patří v prevenci ke světové špičce.

Před zahájením pohlavního života

Vakcínu, která je u nás od loňska k mání, nelze chápat jako lék, ale jako velmi účinnou prevenci. A to hlavně u velmi mladých dívek a žen. Lékaři doporučují vakcinaci od 9 do 26 let. "Podstatné je, aby vakcínu dostaly před zahájením pohlavního života," říká doktorka Daňková. Není pro jejich rodiče levnou záležitostí. Tři preventivní dávky stojí kolem 10 000 korun. A jejich příznivé efekty se projeví až v budoucnosti.

Pokud máte pochybnosti, jestli se to vyplatí, můžete se zeptat žen, které rakovinu děložního hrdla prodělaly. Nebo těch, kterým lékaři odstranili prekancerózní tkáň z čípku. Na oddělení viděly, co všechno zažívají pacientky, jež si zhoubný nádor léčí. Mnoho z těchto prekancerózních žen se leklo tak, že dokonce přestalo kouřit.

A to ještě nevědí, kolik pacientek trpí i po úspěšné léčbě rakoviny děložního čípku chronickými záněty močových cest a konečníku, který stále jemně krvácí, trápí je zvazivovatění břišní stěny a tak dál.

I proti bradavicím

"Vakcína je velmi dobrou prevencí i proti genitálním bradavicím. Viry, na které je určená, vyvolávají vedle zhoubných nádorů i 99 procent těchto bradavic," říká doktorka Daňková. "A to přímo na pohlavních orgánech. Tyto bradavice dokážou postiženým pořádně znepříjemnit pohlavní styk. Někdy ho dokonce znemožňují."

U řady žen i mužů se pak z intimních míst rozšíří až na konečník, což bývá další velice protivná a často i bolestivá komplikace.

Také pro zralé ženy

V některých médiích uváděli, že vakcína je stoprocentně účinná. To může být pravda jen u nejrozšířenějších typů papilomavirů, na které byla vyvinutá. V některých studiích skutečně dosahovala až těchto efektů. Viry, proti kterým je určená, vyvolávají 70 % případů rakoviny děložního čípku. Účinnost vakcíny však bude časově omezená. Na jak dlouho, to vědci zkoumají. Zatím to odhadují na pět a více let.

Jak velký smysl může mít očkování pro ženy středního věku, které už papilomavirus v těle mají, ovšem jejich organismus ho zatím zvládá, není ještě jasné. Přesnější odpověď bude známa až po té, co vědci dokončí studie, které se těmito ženami zabývají. Rozhodně však u nich nelze očekávat stejný efekt jako u mladých dívek.

Kterým ženám hrozí největší nebezpečí
Nejvíc hrozí rakovina děložního hrdla ženám, které:
* začaly velmi časně s pohlavním životem (čím mladší byly, tím vyšší je jejich riziko),
* nechodí na preventivní prohlídky,
* chovají se promiskuitně nebo měly intimní styk s promiskuitním mužem,
* kouří,
* dosáhly určitého věku. Za rizikový považují lékaři 35.-40. rok jejich života, kdy začnou klesat imunitní schopnosti jejich organismu, jenže právě tyto ženy chodí na prohlídky dost málo. Dalším obdobím, kdy roste počet případů karcinomu děložního hrdla, je věk 60 až 70 roků. Kolem padesátky se naopak sníží proto, že pacientky přijdou na prohlídku ke gynekologovi kvůli problémům s klimakteriem.

Pozor na staré proutníky

Podle odborníků si ženy snadno spočítají, co lze od určitých mužů čekat. Když se osmnáctiletá dívka rozhodne pro styk se stejně starým vrstevníkem a oba nemají sklon střídat partnery, nehrozí jí příliš velké riziko nákazy papilomavirem. Pokud má tatáž dívka styk se starším cizincem, který sem jezdí proto, aby si užil s mladými děvčaty, je riziko nákazy vysoké. Nejchoulostivější věk bývá pro ženy 15-25 let. Tehdy se nejčastěji infikují papilomavirem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám