"Očista je zároveň prevencí civilizačních chorob, zvyšuje obranyschopnost a celkovou kondici," vysvětlila imunoložka Helena Marečková. Studie účinnosti přípravků s obsahem ostropeřce mariánského podle ní prokázaly, že po tříměsíčním užívání se zlepšují jaterní testy, klesá hladina cholesterolu, stoupá výkonnost a mizí zažívací obtíže.

Marečková nedoporučila očistu organismu v době nemoci. V té chvíli je podle ní lépe řídit se instinktem. Organismus sám člověka nutí jíst to, co je pro něj prospěšné. "Doplňky a celkový očistný režim jsou vhodné až po překonání chřipky," řekla. Opatrnost poradila i v případě dětí: dívky už v raném věku usilují o štíhlost a diety by u nich mohly přispět k rozvoji anorexie.

Zelenina a brambory jsou vhodné potraviny při detoxikaci těla

Tělo mohou zatížit kromě nemoci také špatné stravovací návyky, jídlo, alkohol i nevhodný životní rytmus. "Jde o to, jak člověk zachází se svým tělem, zda si občas zasportuje a také dovede odpočívat, nebo pořád pracuje," poznamenala lékařka.

Doporučila jíst častěji a v menších dávkách. V jídelníčku by mělo být hodně ovoce a zeleniny a málo tučného. Zelenina a brambory patří k potravinám, které přirozeně očišťují organismus. Vláknina v nich se nestráví a vezme s sebou při vyprazdňování i škodliviny.

K očistě těla přispívá také zelený čaj, vhodné jsou bylinky, ale ty je třeba občas střídat, jinak by mohly vyvolat alergické reakce. Při výběru přípravků poradila Marečková hledat takové, u nichž je uvedeno přesné složení, včetně obsahu přídatných látek. Tak se člověk může vyhnout případným alergiím.