Hlavní obsah

Američtí lékaři plánují transplantaci dělohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Tým lékařů z New Yorku plánuje první transplantaci dělohy. Tento zákrok by ženám, kterým byla jejich děloha zničena nemocí nebo zcela odstraněna, umožnil otěhotnět a porodit dítě. Transplantace dělohy byla již jednou provedena v Saudské Arábii v roce 2000. Děloha byla od žijící dárkyně, ale po třech měsících po transplantaci ji tělo pacientky jako cizí těleso odmítlo.

Článek

Jestli bude newyorský tým úspěšný, znamenalo by to naději pro milióny žen, které přišli o dělohu kvůli rakovině a podobným nemocem, možnost vlastního dítěte.

Newyorská chirurgie během minulých šesti měsíců prováděla testy, které potvrzují, že je možné transplantovat dělohu ze zemřelé osoby, stejně tak jako je tomu i u srdce a jiných orgánů.

Císařský řez je nutný

Zmražené embryo operované ženy bude možné umístit do voperované dělohy, kde bude donošeno. Po narození tohoto dítěte by měla být děloha znovu odstraněna, aby se minimalizovalo nebezpečí odmítnutí orgánu.

Některé lékařské komunity varují, že by tato procedura mohla být pro ženy extrémně nebezpečná. Doktor Sherman Silber, expert ze Sain Louis, řekl: "Kdykoliv během devíti měsíců těhotenství může nastat situace, kdy se tělo rozhodne vypudit ze sebe vše cizí, to by znamenalo zánik dělohy i embrya v ní.

Včasný chirurgický zákrok by měl ohrožení matky vyloučit a spousta neplodných žen dostane obrovský dar: Porodí své vlastní dítě.

Reklama

Související témata:

Související články

Transplantace dělohy se stane skutečností

Podle švédských odborníků se mohou ženy s poškozenou nebo chybějící dělohou těšit na miminka. Transplantace dělohy se díky pokračujícím výzkumům přiblížila...

Operační zákroky na děloze

Dysfunkční děložní krvácení je jedním z nejčastějších důvodů návštěvy žen ordinací gynekologických lékařů. Postihuje až 20 % pacientek ve fertilním (plodném)...

Výběr článků

Načítám