Hlavní obsah

Bolesti při menstruaci a sexu způsobuje endometrióza

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi silnými bolestmi, zejména při menstruaci, ale i sexu trpí podle odhadů až 80 procent žen v plodném věku. Právu to řekla ve středu doktorka Hana Hrušková vedoucí Centra pro diagnostiku a léčbu endometriózy při Gynekologicko-porodnické klinice 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Bolesti v podbříšku nepodceňujte.

Článek

Dodala, že u postižených žen jde o tzv. endometriózu. Tedy výstelku dutiny děložní. "Je to onemocnění, při kterém se částečky endometria (uvedené výstelky) nacházejí mimo dutinu děložní," uvedla lékařka.

Endometrióza přitom patří k nejčastějším gynekologickým onemocněním. Lékaři bohužel stále neznají příčinu jejího vzniku, a proto neexistuje ani prevence.

Nepodceňujte gynekologické problémy

"Můžeme tedy pouze apelovat na ženy a ambulantní gynekology, aby nepodceňovali klinické potíže pacientek, především s bolestivou menstruací a bolestí v podbříšku. Právě ty totiž signalizují onemocnění v 50 až 90 procentech," soudí docent David Cibula, vedoucí endokrinologické ambulance uvedené kliniky.

Endometriózu lze dobře léčit jak hormonálně, tak chirurgicky. V České republice kromě uvedeného centra u Apolináře léčí onemocnění ještě dvě centra, a to v Brně a Ostravě. Pacientka se do nich může objednat sama a nebo ji doporučí její gynekolog.

Léčba je dlouhodobá a v některých případech se musí i opakovat, protože onemocnění v důsledku nepoznaných příčin se někdy vrací.

Reklama

Související témata:

Související články

Bolestivá menstruace může potrápit

Poruchy menstruačního cyklu jsou u žen poměrně časté. U 30 až 50% žen je menstruace spojená s bolestí, nepříjemným tlakem v podbřišku. Bolest je různé...

Výběr článků

Načítám