Hlavní obsah

Vědci vědí, jak oddálit návrat rakoviny slinivky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO

Podle nové studie, kterou zveřejní americký vědecký časopis Journal of the American Medical Association, pomáhá běžný chemoterapeutický lék gemcitabin oddálit opakovaný výskyt zhoubného nádoru slinivky u lidí, kterým byl předtím chirurgicky odstraněn.

Článek

Skupina pacientů, která po operaci dostávala gemcitabin, žila podle studie v průměru 13,4 měsíce bez dalšího rakovinného bujení. Naopak nemocným, kterým látka nebyla podávána, se rakovina vrátila za 6,9 měsíce. Tým vědců testoval během čtyř a půl let celkem 354 pacientů na 88 výzkumných pracovištích v Německu a Rakousku.

Rozdíl šesti a půl měsíců se může zdát skromným výsledkem, zejména vezme-li se prý v potaz skutečnost, že gemcitabin neprodlužuje délku života nemocných. Rakovina slinivky, jíž ročně onemocní na 230.000 lidí, je ale tak rychlý a "efektivní" zabiják, že i tyto výsledky jsou povzbuzující, píše AP.

Rakovina slinivky břišní se téměř nedá vyléčit

V porovnání s ostatními typy rakoviny je zákeřná. Pacienti, kteří jí onemocní, mají jen malé šance na úplné uzdravení. Většině je totiž diagnostikována až v pokročilém stadiu. Podle lékařů méně než jeden z 10 pacientů přežije pět let od okamžiku, kdy mu lékaři rakovinu objevili. Pouze 20 procent nově diagnostikovaných pacientů může jít na operaci, jež je stále považována za nejlepší metodu k potření nemoci. Ale i pak se ve většině případů zákeřné onemocnění navrací.

Spoluautor studie doktor Hanno Reiss z berlínské kliniky tvrdí, že nové poznatky změní běžnou praxi léčby rakoviny pankreatu v Evropě, kde se dříve po operaci chemoterapeutické léky nepodávaly. Gemcitabin však má smysl podávat pouze pacientům, kterým byla rakovina slinivky objevena před tím, než metastázovala, a také těm, kterým byl nádor chirurgicky odstraněn, říká studie. Měsíční dávka gemcitabinu, který má relativně malé vedlejší účinky, stojí zhruba 2800 dolarů (téměř 60.000 korun). V Česku je gemcitabin k dostání pod názvem Gemzar.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám