Hlavní obsah

Vejce vyšlechtěných slepic obsahují látky proti rakovině

LONDÝN

Vejce slepic, které vyšlechtili brtitští vědci, obsahují proteiny, jež se používají k výrobě léků proti rakovině. Vědci z Roslinova institutu ve skotském Edinburghu, v němž byla naklonována také slavná ovce Dolly, oznámili, že vyprodukovali pět generací kuřat schopných snášet vejce, v nichž je velké množství proteinů používaných k výrobě protirakovinných léků. Tyto proteiny z nich lze získat.

Článek

Vejce geneticky modifikovaných slepic obsahují protilátku miR24, která má příznivé účinky na léčení zhoubného nádoru kůže melanomu a je schopna zastavit množení viru v buňce. Proteiny potřebné pro výrobu protirakovinných léků jsou obsaženy v bílku, z něhož jsou extrahovány a pak čištěny.

"Jedním z nepříznivých znaků současných léčebných metod je jejich finanční náročnost," řekl ředitel Roslinova institutu profesor Harry Griffin.

Vývoj ještě potrvá léta

"To, že bude možné získávat tyto proteiny z vajec speciálních nosnic, znamená, že jejich produkce se bude moci dělat ve velkém, bude levná a surovinou pro to bude prakticky jen krmivo pro slepice," dodal.

Podle institutu bylo vyšlechtěno 500 geneticky modifikovaných kuřat. Bude však trvat pět let, než se budou moci dělat pokusy na pacientech a možná deset let uplyne, než se budou protirakovinné léky tímto způsobem vyrábět průmyslově.

Reklama

Související témata:

Související články

Vajíčka dětem prospívají, dospělým škodí

Vajíčka jsou poměrně bohatým zdrojem cholesterolu, proto lékaři zejména v souvislosti s prevencí srdečně-cévních onemocnění zdůrazňují, že lidé s vysokou...

Zajímavý lék na rakovinu krve

Velcade, lék na určitý typ rakoviny krve, získal loni ke konci roku v Curychu prestižní Galénovu cenu. Ve farmacii je považovaná za jakousi Nobelovu cenu....

Viroterapie bude možná novou léčbou rakoviny

Ve Velké Británii se zahájí zkoušky léčby rakoviny pomocí viroterapie. Jde o postup, který se zkoumá již několik let a při němž se proti nádorům nasazují viry....

Výběr článků

Načítám