Hlavní obsah

Jablonečtí chirurgové poprvé laparoskopicky odstranili nádor

– JABLONEC NAD NISOU
Právo, Ivan Langr

Unikátní operaci několikacentimetrového zhoubného nádoru na ledvině provedl v úterý tým lékařů z urologického pracoviště jablonecké městské nemocnice. Poprvé v Česku pomocí radiofrekvenčního generátoru chirurgové nádor laparoskopicky odstranili, aniž by museli pacientu odebrat celou nebo část ledviny a zároveň na čas přerušit její zásobování krví.

Článek

Operaci, kterou v Jablonci provedli lékaři postupně na dvou mužích ve věku 60 a 79 let a na dvaasedmdesátileté ženě, přihlížel i autor metody, lékař z londýnské nemocnice Hammersmith profesor Nagy Habib.

"Jde o poměrně rychlou a bezkrevnou operaci, která nevyžaduje žádné rozsáhlé řezy. Hlavní výhodou oproti klasickým laparoskopickým operacím je, že se provádí přímo na živé tkáni - u orgánu se totiž nemusí uzavírat přívodní tepna a pak hlídat čas, kdy může být ledvina bez výživy, aniž by došlo k jejímu poškození," vysvětlil přínos operatér, primář jablonecké urologie Jaroslav Všetička.

"Jablonec jsem vybral, protože tu jsou dobří chirurgové a mají bohaté zkušenosti s laparoskopickými metodami. Z oddělení by se mělo stát školicí centrum pro lékaře z Česka, ale i Polska, Rakouska a Ukrajiny," uvedl Habib.

Přístoj byl zatím půjčený

Při zákrocích lékaři použili takzvaný radiofrekvenční generátor, zapůjčený pouze na tyto zákroky brněnskou společností S.A.B Impex. Přístroj působením rádiových vln každý tumor spálil. Jeho zbytky, které v těle zůstanou, se následně rozpadnou a vstřebají.

"Abychom získali co nejvíce informací, zvolili jsme pacienty, kteří měli nádor vždy na jiném místě. Operovali jsme tedy nádory na dolním i horním pólu ledviny a v její zadní části. Po tomto zákroku budou pacienti schopni se rychleji vrátit do předoperačního stavu, počítáme tak za 5 až 6 dní, a minimalizuje se i přijímání léků tišících bolest," podotkl Všetička.

Jablonecká nemocnice přitom podle něj uvažuje, že by přístroj v hodnotě asi půl miliónu korun zakoupila. Tím by pak mohla zařadit šetrné operace postupně mezi běžnější výkony své urologie, která je v Česku školícím střediskem pro laparoskopii.

Podle profesora Habiba jeho metodu už běžně používají lékaři při operacích jater - v Česku například v Hradci Králové, oblast ledvin se ale teprve rozjíždí. "Loni jsme takových operací jater po světě provedli asi pět tisíc, přesný počet zákroků u ledvin ale ještě nemám k dispozici. V Americe je už také dělají, ale ve střední Evropě je to poprvé. Metoda zamezuje jakémukoli krvácení z orgánu, který je doslova protkán cévami, pacient je stále stabilní a jeho pooperační léčba je tak jednodušší. Máme spočítáno, že to ušetří až 80 procent peněz v celkové léčbě pacienta," vysvětlil Habib.

Nová metoda je více než vhodná třeba pro pacienty, kteří jsou ve špatné fyzické kondici a klasický chirurgický zákrok u nich není možný. "Je vhodná i pro lidi s rizikem většího krvácení, se špatným imunitním systémem a nebo tam, kde je tumor lokalizován na špatně přístupném místě," dodala mluvčí nemocnice Petra Krajinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám