Hlavní obsah

Britka trpí podivnou nemocí. Když projeví city, upadne do bezvědomí

Novinky, Famous
LONDÝN

Třiapadesátiletá Britka trpí vážnou chorobou, která jí nutí navždy si odpustit citové výlevy . Paní Richmondová nesmí říct miluji tě ani svým dětem, neboť vždy upadne do paralyzovaného stavu podobného komatu. Slzy i smích jsou v její rodině zakázané. Léky na tuto chorobu sice existují, ale jsou tak drahé, že si je třiapadesátiletá matka a babička nemůže dovolit. Raději proto trpí a snaží se emoce potlačovat.

Článek

Když se jí narodila vnučka a vnitřně by se možná z toho zázraku chtěla radovat, musela přejít šťastnou událost bez mrknutí oka. "Chtěla jsem si ji přivinout v náručí k sobě a říct, miluju tě. Ale je mi líto, mohlo by to být nebezpečné pro nás obě. Mohlo by to spustit reakci a mohla bych upadnout na zem, zranit Megan i sebe. Je to docela bizarní, že nemůžu říct své rodině, jak je mám ráda, aniž bych se složila," vyprávěla paní Richmondová novinářům z britského vydání deníku Metro.

Lékaři diagnostikovali u postižené ženy kataplexie (ztrnulost) a narkolepsii (neodolatelné záchvaty spánku). "Postihlo to celý můj život a nechalo za mnou několik zkrachovalých vztahů. Na stejné lodi se mnou trpí mnoho dalších a neznají svou diagnózu, ale doufám, že nový lék, který je stále ve vývoji, pomůže mnoha lidem," dodala rodačka z anglického Pitsmooru.

NARKOLEPSIE Záchvatové onemocnění, při němž postižený náhle proti své vůli upadá do krátkého spánku, a to často opakovaně během dne a ve zcela nečekaných situacích. Součástí nemoci bývá kataplexie. Při stanovení diagnózy se uplatňuje polysomnografie. Narkolepsie má dědičnou podstatu.

  KATAPLEXIE Náhlá ztráta svalového napětí vedoucího někdy až k pádu. Nedochází přitom ke ztrátě vědomí. Kataplexie je hlavním příznakem (symptomem) narkolepsie. Je vyvolána náhlým citovým hnutím (překvapením).

Reklama

Výběr článků

Načítám