Hlavní obsah

Novoroční předsevzetí často končí fiaskem

Novinky, DaS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novým rokem nastává čas, kdy si mnozí lidé představují, jak začít nový rok co nejlépe, co udělat, co změnit, jak na sobě zapracovat... Mezi nejčastější novoroční předsevzetí bezesporu patří péče o naše zdraví. Kolikrát jsme chtěli jíst zdravěji, více cvičit a skoncovat s kouřením?

Článek

Skoncovat se zlozvykem nebývá nikdy tak snadné, jak se na první pohled zdá. Přestože prvotní odhodlání bývá vždy velmi silné, postupem času většina z nás bez pomoci druhých podlehne svodům okolí a svůj boj tak prohrává. Proto byste se do takového boje nikdy neměli pouštět sami bez pomoci nejbližších či odborníků, kteří vám v těch nejtěžších chvílích budou tou nejlepší oporou.

Kouření patří mezi nejčastější zlozvyky, kterých se nelze zbavit snadno. Roli zde hraje nejen závislost na nikotinu, ale především psychická závislost. Mnoho kuřáků si zapaluje svou cigaretu při stresu, nervovém vypětí, jako prostředek na uklidnění. V těchto situacích také nejčastěji dochází k porušení všech předsevzetích. Aby těmto situacím dokázal kuřák vzdorovat, potřebuje opravdu silnou motivaci. Proto odborníci velmi doporučují jako partnera pro ukončení kouření Linku pro odvykání kouření.

V boji proti kouření pomůže speciální telefonní linka

Na Lince pracují speciálně vyškolení medici, kteří jsou připraveni odpovědět na všechny dotazy volajících týkající se kouření a skoncování s ním. Mezi konzultanty se řadí i koordinátor Linky Michal Vojta, který dodává: "Sám z vlastní zkušenosti vím, jak je těžké kouření zanechat a jak moc pomůže podpora nejen okolí, ale také odborná pomoc a rada. Proto jsem se vlastně rozhodl této práci věnovat a provoz Linky již druhým rokem koordinuji."

Linka pro odvykání kouření nabízí pomoc nejen kuřákům, kteří se rozhodnou skoncovat se svou závislostí, ale také ostatním lidem, jenž trápí otázky související s tímto návykem. Linka je v provozu každý pracovní den od 12.00 do 20.00 na čísle 844 600 500 a to za cenu místního hovorného odkudkoli z České republiky.

Dle statistik volají většinou kuřáci, tato skupina je zastoupena ze 74 %, zbývajících 26 % jsou lidé, kteří si volají o radu pro svého blízkého či známého kuřáka, který sám nenašel odvahu se o své závislosti bavit s odborníky. Také se na Linku obracejí lidé, kteří se chtějí bránit, jelikož jsou proti své vůli vystaveni pasivnímu kouření.

Podle Kateřiny Langrové, ředitelky České koalice proti tabáku je nejdůležitějším krokem samotné rozhodnutí přestat kouřit a najít si dostatečně silnou motivaci. Potřebuje-li kuřák i nekuřák jakékoli informace, podporu, nebo kontakt na specializované Centrum léčby závislosti na tabáku, je tu pro něj Linka pro odvykání kouření.

Anketa

Jaké jste si letos dali novoroční předsevzetí?
Přestat kouřit.
5 %
Zhubnout.
22,5 %
Změnit práci.
1,5 %
Najít si životního partnera.
5,3 %
Založit rodinu.
1,8 %
Dostudovat školu.
4,2 %
Skoncovat s chlastem.
2,4 %
Celkově změnit dosavadní život.
5 %
Jiné.
3,6 %
Žádné.
48,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10314 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V odvykání kouření pomáhá změna stereotypů

Většina kuřáků proklíná den, kdy se dala zlákat k tomu, aby si zapálila první cigaretu. Zvyknout si na nikotin pak už nebylo nijak těžké. Podstatně horší však...

Výběr článků

Načítám