Hlavní obsah

První letošní dítě se narodilo půl minuty po půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned v první minutách nového roku se v České republice narodily první děti. Primát získala jižní Morava. Ve vyškovské porodnici přišel na svět v první minutě roku René, který měřil 49 centimetrů a vážil 3,28 kilogramu. Stejně velká je také tříkilová Barbora, která se narodila v prvních sekundách roku ve Znojmě. První občánci nového roku i jejich maminky jsou v pořádku.

Článek

Porodní seriál pokračoval i v dalších minutách v celém Česku. V Ostravě se dvě minuty po půlnoci narodil malý Dominik, v Chrudimi na Pardubicku pomáhali porodníci na svět ve stejné době malé Vanese.

Nemocnice ve Valašském Meziříčí na Zlínsku přivítala svoji první letošní holčičku Kateřinu sedm minut po půlnoci a v Hradci Králové přišel na svět Kamil deset minut po půlnoci.

Do půl třetí ráno se první občánci narodili i ve všech ostatních krajích. Určení přesného času porodu dítěte vyvolává diskuse odborníků. Za okamžik porodu se považuje čas, kdy poslední část těla novorozence opustí matčino tělo.

Platí to i v případě císařského řezu. Objevují se i návrhy stopnout hodinky až v okamžiku prvního nádechu dítěte. Čas však nelze určovat menšími časovými jednotkami, než je minuta, shodují se odborníci.

Spory se rozhořely například o první miminko roku v roce 2002. V havlíčkobrodské porodnici tehdy údajně spatřilo světlo světa v první vteřině po půlnoci. Oznámený čas pak zpochybnili někteří odborníci.

Rodiče všech novorozenců, kteří se letos již narodili, nebo teprve přijdou na svět, se mohou těšit, že budou mít na péči o své děti více prostředků: od ledna se totiž zvyšuje rodičovský příspěvek z dosavadních 3696 na 7 582 korun.

Loni se také zvýšilo porodné, od dubna dostávají rodiče při narození dítěte místo dřívějších 8 750 korun částku 17 500 korun, tedy dvojnásobek původní částky. Jednorázové odměny a další dary věnují jako obvykle svým prvním občánkům i některé kraje a města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám