Hlavní obsah

Nadváha prý závisí i na bakteriích v lidském těle

– NEW YORK

Mikroby v útrobách lidí s nadváhou jsou při získávání kalorií z potravy výkonnější než bakterie v tělech štíhlých lidí. Ne všichni, kdo se posadí k misce cereálií, nutně absorbují stejné množství kalorií.

Článek

Vyrovnaná energetická rovnice nezáleží jen na mozku, tělním tuku a funkcích vnitřních orgánů. "Mohou ji ovlivňovat také mikroorganismy žijící v našem těle," řekl gastroenterolog Sam Klein.

Studie zkoumaly pochody v tělech lidí a myší. V obou případech se bakterie kmenu firmicutes vyskytovaly v mnohem početnějším množství u jedinců s nadváhou než u ostatních. Naopak bakterie zvané bacteriodetes byly zastoupeny méně.

Výzkum na myších ukázal, že obézní zvířata byla schopná získat z potravy více kalorií a uložit je v podobě tělního tuku než myši s normální váhou. Velmi pravděpodobně jsou důvodem bakteriální kolonie v jejich tělech.

Nadváha vede zase jen k nadváze

Když vědci přenesli mikroby z obou vzorků hlodavců na myši chované ve sterilním prostředí, pokusná zvířata s bakteriemi od obézních myší nabrala dvojnásobné množství tělního tuku.

Obézním lidem, kteří ztratí na váze, ve skutečnosti vzroste kolonie mikrobů bacteriodetes, zatímco skupina bakterií firmicutes se zmenší, vysvětlil profesor Gordon.

Objev otevřel nové obzory ve výzkumu nadváhy a obezity, která se vyskytuje u dvou třetin dospělých Američanů, uvedl profesor Klein. Bakterie uvnitř lidského těla jsou obrovskou a tajemnou součástí života. Jsou jich trilióny. To znamená, že "nikdy nejíte sami".

Reklama

Související témata:

Související články

Obezita je celosvětový problém, zkracuje život

Závratně rostoucí počet dětí s nadváhou může vést k tomu, že dnešní generace bude první, která zemře dříve než její rodiče. To je jedno z varování vědců, kteří...

Zatočte s nadváhou v celé rodině

Pokud patříte mezi maminky, které věčně bojují s kily navíc, neúspěšné střídáte dietu za dietou, a bojíte se, aby stejně nedopadly vaše děti, máte jedinečnou...

Výběr článků

Načítám