Australští vědci sledováním stovky těhotných matek zjistili, že děti těch, které užívaly potravinové doplňky s rybím tukem, měly výrazně lepší testy při koordinaci ruka-oko než druhá skupina potomků, jejichž matky užívaly pouze přípravky s olivovým olejem.

Profesor J. A. Dunstan z University of Western Australia prokázal, že novorozenci s vysokou koncentrací nenasycených omega-3 mastných kyselin v pupeční krvi mají lepší koordinaci ruka-oko. Celkově ale nebyly zaznamenány žádné rozdíly v jazykových schopnostech a vzrůstu mezi oběma sledovanými skupinami.

Těhotné ženy podle odborníků mohou užívat jen takové přípravky s rybím tukem, u kterých je kontrolována přítomnost rtuti. Mnohé ryby tento toxický jed často kumulují ve svých tukových tkáních a musejí být tedy používány jen ty z velmi čistého životního prostředí.

Užívání rybího tuku se doporučuje v druhé půli těhotenství.