Hlavní obsah

Chřipka může vyhladit až 62 miliónů lidí

Novinky, BBC

Virus chřipky neustále mutuje. Pandemie chřipky, která se očekává každým rokem, může usmrtit až 62 miliónů lidí. V roce 1918 pandemii podlehlo 50 miliónů a experti předpovídají, že obětí by dnes mohlo být mnohem více než tehdy a to i navzdory dnešním medicínským možnostem.

Článek

Nejsilněji pandemie udeří v nejchudších zemích světa. Jedním z mnoha důvodů, proč tomu tak bude, je obrovské množství lidí nakažených virem HIV, který ničí obraný systém lidského těla a malárie. Bohužel i přes vědomí této skutečnosti se rozvojové země nemohou více na hrozící nebezpečí připravit.

Smrtící celosvětová pandemie se objevuje třikrát až čtyřikrát za sto let, virus chřipky totiž zmutuje do jiné podoby právě zhruba po třiceti letech.

Někteří vědci předpokládají, že bezprostředně hrozící nebezpečí představuje právě ptačí chřipka. Ta prozatím čítá jen 258 případů přenesení viru H5N1 na lidi, ale strach z rychlé mutace a spuštění smrtelné pandemie je obrovský. Pokud tato situace nastane, počet obětí se bude pohybovat mezi 50 až 70 milióny.

Tým profesora Christophera Murrayho vychází z poslední pandemie španělské chřipky z let 1918 - 1920. Porovnal počet obětí a tehdejšího obyvatelstva, výsledek poměřil s dnešními medicínskými možnostmi a obyvatelstvem a došel k závěru, že dnes by zemřelo 50 až 70 miliónů lidí. Přibližně 96% by pocházelo z rozvojových zemí, kde je velká koncentrace obyvatel a chybí tam základní lékařská péče.

Nejdůležitější proto je, soustředit prevenci právě do nejchudších zemí světa.

Reklama

Související témata:

Související články

V Thajsku opět zabíjela ptačí chřipka

Devětapadesátiletý thajský chovatel bojových kohoutů, který zemřel minulý měsíc, se stal obětí ptačí chřipky. V úterý zveřejněné výsledky laboratorních testů...

Ptačí chřipka zabila v Indonésii batole

Indonésie ohlásila v pondělí dva nové případy lidí, kteří se nakazili ptačí chřipkou. Dvouapůlletý chlapec nemoci podlehl, 35letá žena je hospitalizována...

Výběr článků

Načítám