Hlavní obsah

Jak předejít kocovině a vyléčit ji

Právo, Petr Veselý

V odbourávání alkoholu existují mezi lidmi velké individuální rozdíly. Proto se s trochou nadsázky dá říct: co člověk, to kocovina, a tedy i recept, jak na ni. Existuje jich spousta a většina z nich je nesmyslná.

Článek

U některých z receptů je neuvěřitelné, co všechno vydrží někteří lidé v tak hrozném stavu. Trápí je žaludeční nevolnost, tělesná slabost, bolesti hlavy, závratě a tak dál. Přesto řada z nich dokáže:

* hodit do sebe panáka osoleného a opepřeného octa s feferonkou;

* zvládnout malou štamprdli vodky ostře říznutou chilli paprikou;

* vypít sklenici láku od okurek;

* zkonzumovat koktejl ze syrových vajec, worchesterské omáčky a pepře.

Tak bychom mohli pokračovat. Pokud lidé cítí po něčem takovém mírnou úlevu, tak většinou jenom proto, že těmto receptům věří. Je to stejné jako při léčení chorob: věř a víra tvá tě uzdraví. Jeden gastroenterolog považuje podobné recepty dokonce za další z adrenalinových sportů pro milovníky dobrodružství.

Co skutečně funguje

Abychom pochopili, co doopravdy pomáhá, musíme si říct, co se s námi při kocovině stane. Přemíra alkoholu nám rozvrátí metabolismus a poměry v krvi. Alkohol působí močopudně. Organismus je odvodněný, proto nás trápí žízeň. S močí odejde z těla i spousta minerálů. Také trpíme nedostatkem vitamínů a krevního cukru. Zároveň se nám stáhnou cévy. To často vyvolává malátnost a bolesti hlavy. Navíc máme podrážděný žaludek i zažívací trakt. Akutně proto potřebujeme:

tekutiny, nejlépe neutrální balenou vodu;
vitamíny a minerály, klidně ve formě šumivé tabletky rozpustné ve vodě;
jednoduché, tedy rychlé cukry, které tělu dodají potřebnou energii (med, hroznový cukr apod.);
zneutralizovat pálivou žáhu a zklidnit žaludek i trávicí trakt (někomu prospěje zažívací soda, dalšímu heřmánkový čaj, jinému teplý hovězí vývar nebo jogurt);
rozproudit krev v oběhovém systému, který trápí stažené cévy (pomoci může procházka,  vyprošťovací pivo - dodá tekutiny, roztáhne cévy a zmírní abstinenční příznaky, sex, i když to je spíš výjimka, protože čím víc se po alkoholu chce, tím méně se obvykle může).

Negativní účinky prohlubuje míchání různých druhů alkoholu, ale také kouření. Podobně jako únava, nevyspání nebo to, že bojujeme s nějakou infekcí typu chřipky.

Pijte k alkoholu vodu

Z toho je zjevné, jak můžeme problémy vyvolané pitím alkoholu mírnit. Velkým spojencem bude voda. Eliminuje ztráty tekutin a ředí účinky alkoholu. Prote dobré spolu s alkoholem pít větší množství vody.

Tabletka s vitamíny a minerály výrazně zmenší jejich ztráty. Můžeme si ji dát už během oslav nebo mejdanu i před ním.

Sníst něco tučného, třeba špek, patřilo mezi oblíbené recepty našich předků, jak zpomalit vstřebávání alkoholu do krve. Modernější a zdravější variantou tohoto fígle mohou být třeba saláty a jiná jídla, ve kterých je hodně olivového oleje nebo dalších méně nezdravých tuků. Rozhodně bychom však neměli tento efekt přeceňovat. Pro toho, kdo se ráno cítí malátný a unavený, může být užitečným a povoleným energetickým dopingem lžička medu nebo hroznového cukru. Doporučovaná teplá polévka pouze zklidňuje podrážděné žaludeční sliznice a dodá tělu sůl i trochu tekutin. Mléko a mléčné výrobky pomáhají zklidnit překyselený žaludek.

Nesmyslná káva

Jedním z falešných mýtů je podle rakouského lékaře Reinharda Hallera tvrzení, že nás káva zbaví rychleji negativních účinků alkoholu. Bývá stejně neúčinná jako další povzbuzující, přesněji řečeno energetické, nápoje - např. kola. Kofein může zesílit účinek alkoholu. Káva navíc dráždí už tak dost podrážděnou žaludeční sliznici a působí také močopudně.

Ani pohyb neurychlí odbourávání alkoholu v játrech. Stejně jako nám neumožní to, abychom ho vypotili. Tak to prostě nefunguje. Jiná věc je, že může zlepšit cirkulaci krve a tím i lehce naše pocity.

V každém případě se blíží první leden, který Britové pověstní svou ironií prohlásili za Mezinárodní den kocoviny. Třeba vám při jeho bouřlivých oslavách pomůžou i některé z našich rad.

Česká pilulka

Na kocovinu můžete koupit řadu prostředků v lékárně. Před novoročními oslavami se prodávají nejvíc. Mají různé složení i efekty.

Oblíbená je pilulka s extraktem z šesti rostlin (AE 007), kterou vyvinuli čeští vědci z Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Povzbuzuje činnost jater, které rozkládají alkohol. Jistě není zázrakem, ale určitě mírní negativní účinky alkoholu.

Její efekty jsou asi nejlepší. Pokud pití začíná stoupat do hlavy rychleji než by mělo, je dorbé si vzít první dávku a zvolnit pití. Další dvě tobolky se spolknou před ulehnutím do postele.

K dalším používaným prostředkům k ulehčení kocoviny patří třeba - Drinkchaser, Hangover Helper, Paraxine, Prevento, Samaritán nebo Vyproštovák. Určitě je ale dobré probrat účinky i úskalí konkrétního přípravku s lékárníkem.

Je záchrannou brzdou

Lékaři jsou asi jedni z mála, kteří kocovinu vnímají jako pozitivní jev. Nevidí v ní trest, ale spíš účinný mechanismus našeho těla.

Ten se nás snaží odradit od toho, abychom si přehnaně užívali alkoholu nebo dalších podobných drog a zvykali si na jejich účinky.

Anketa

Jak je vám po bujarém večírku?
Šíleně, jíst nejde, pít nejde i spát je těžké
26 %
Nic moc, hlava bolí, žaludek trochu plave, ale funguji
42,8 %
Protože mi bylo hodně špatně už před usnutím, ráno je do relativně fajn
3,9 %
Jen jsem trochu unavená(ý)
16,8 %
Bezvadně! Můžu začít znovu slavit.
10,5 %
Celkem hlasovalo 5242 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se zbavit kocoviny

Kocovina po prohýřeném večírku dokáže člověka řádně potrápit, ale jak se problémů zbavit? Řada mezi veřejností rozšířených fám o tom, že "když se více najím,...

Výběr článků

Načítám