Hlavní obsah

Rakovina prsu může být přenášena pohlavním stykem

– SYDNEY
Novinky, Famous

Australští vědci přišli s objevem, že se během pohlavního styku může lidský papillomavirus (HPV) dostat přes mlékovody bradavek do vnitřních tkání a tam způsobit rakovinné bujení. HPV je jedním z nejčastěji pohlavně přenášených virů a u žen může způsobit také rakovinu děložního čípku.

Článek

Profesor James Lawson z australské University of New South Wales testoval nádory ženského prsu a zjistil, že polovina z nich byla nakažena lidským papillomavirem, který způsobuje právě nádorové bujení děložního čípku.

"Víme, že ten virus vychází ven z prasklých buněk a šíří se dotykem. Takže je docela jasné, že se během pohlavního styku může dostat do prsou. Dokonce se může přenášet při sprchování a koupání," varoval profesor Lawson.

Vysoce rizikovou formou je HPV 18, která způsobila rakovinné bujení u 24 z 50 sledovaných vzorků nádoru prsu. U mužů zatím není známo žádné vážné poškození jejich těla při nakažení tímto virem. Fungují pouze jako přenašeči na ženy, u nichž může způsobit vznik nádoru nejen v prsu, ale především v děložním čípku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám