Hlavní obsah

Únavu z nedostatku spánku lze zjistit ze slin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Američtí vědci zjistili, že při delším spánkovém dluhu zvyšuje molekula amylázy - trávicího enzymu - zřetelně svou aktivitu. Tato informace byla potvrzena u much, ale testy potvrdily, že je tomu tak i u člověka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tým vědců dokázal na základě zjištěné skutečnosti vyvinout test, který ze vzorku sliny dokáže zjistit míru únavy. Tím by měla být únava měřitelná, což je pro některé skupiny pracovníků nezbytně důležité.

V západní vyspělé společnosti totiž v poslední době nabyl problém nedostatku spánku přímo epidemických rozměrů. V průměru spí obyvatelé vyspělých zemí v současnosti o dvě hodiny méně než ještě před 40 lety. Zvláště nebezpečný je tento jev v dopravě, ať už letecké nebo pozemní. Těžké havárie způsobené mikrospánkem řidiče za volantem není třeba připomínat.

Také v nemocnicích může být přepracovaný personál důvodem operačních chyb. Pokud by byl pro tyto kategorie zaveden jednoduchý slinový test, který by poměrně přesně měřil míru únavy, znamenalo by to zřetelné zvýšení bezpečnosti výkonu, zdůrazňují vědci.

Proto hodlají ve svých pokusech pokračovat. Zatím zjistili zvýšenou aktivitu molekul amylázy u člověka, který 28 hodin nespal. Je ale třeba uskutečnit další testy, které by zjistily stupnici aktivizace molekul od nižších stupňů únavy. Za klíčové je třeba považovat také míru rozdílnosti v aktivizaci molekul amylázy u jednotlivých lidských jedinců - lidé se ve svých reakcích na nedostatek spánku mohou značně lišit.

Reklama

Související témata:

Související články

Únavě je možné předejít

Pod pojmem únava si každý představí něco jiného. Někdo ji vidí jenom jako pokles výkonnosti, jiný si představí tu, která přichází s koncem zimy. Zvýšená únava...

Na odstranění únavy existují jednoduché triky

Den se už citelně krátí a mnohým z nás dělá adaptace na tuto změnu nemalé problémy. Často pociťujeme po návratu ze zaměstnání únavu a nechuť k jakékoli další...

Výběr článků

Načítám