Hlavní obsah

Zatočte s nadváhou v celé rodině

Novinky, Věra Králová, nutriční terapeutka

Pokud patříte mezi maminky, které věčně bojují s kily navíc, neúspěšné střídáte dietu za dietou, a bojíte se, aby stejně nedopadly vaše děti, máte jedinečnou šanci s nadváhou skoncovat. Právě totiž probíhá mezinárodní projekt Diogenes, který pomůže celé vaší rodině během osmi měsíců zásadně "zeštíhlet" a především si osvojit zdravý životní styl a vyhnout se všem jo-jo efektům a kilům navíc.

Článek

Jestli jste vy nebo váš muž více při těle (index BMI vyšší než 27) a máte dítě mezi 5 až 18 lety, neváhejte ani chvíli a přihlaste se. Možná skvěle poradíte i kamarádce, kterou trápí faldíky v rodině!

Poradci z projektu Diogenes díky vám získají důležitá měření a informace o léčbě nadváhy a obezity, Vy na oplátku získáte skutečně odbornou pomoc při hubnutí. Jestli se rozhodnete to zkusit, nemusíte se bát, že budete žít jako Diogenes v sudu a odříkat si úplně všechno. Zkušenosti rodin, které zeštíhlením prošly, nemluví o žádné drastické dietě.

První dva měsíce jsou nejtěžší pro dospělé

První dva měsíce se s Diogenem zapotí hlavně dospělí, kteří podstoupí nízkoenergetickou bílkovinnou dietu na bázi mléka. Při ní by měli zhubnout o 8 %! Následující půlrok pak pro rodiče i děti znamená přesně naordinovaný jídelníček a více pohybu. "Celkový příjem energie není nijak limitován, účastníci by se ale měli naučit jíst pouze do pocitu nasycení, tedy nepřejídat se," vysvětlila MUDr. Marie Kunešová, předsedkyně České obezitologické společnosti. Pokud se zapojíte, budete nejen vědět, jak jíst a jak se hýbat, ale dostanete i psychickou podporu a taky zajímavé pomůcky, se kterými je hubnutí ještě snazší, jako třeba nejrůznější tabulky a fotografie. Úplně zadarmo je speciální výživa pro první dva měsíce a další potraviny pro snížení váhy.

Rodiny budou rozděleny do několika skupin

Rodiny jsou rozděleny do několika skupin a každé z nich odborníci servírují rozdílné diety. Bude tak možné zjistit, jestli určitý druh stravy nemá vliv na příjem dalšího jídla. V rodinách se dělají antropometrická měření, krevní testy i biopsie tukové tkáně a dotazníková šetření. Obecně všichni víme, že za kila navíc může hlavně špatná strava, nedostatek pohybu a rodinné dispozice. Cílem studie je detailně prostudovat zejména vliv složení potravy na úbytek hmotnosti a najít nejvhodnější skladbu redukční diety. Taková pozornost věnovaná "kilům navíc" je určitě namístě, protože obezita je považována za jednu z největších hrozeb zdraví ve 21. století. Jen u nás bojuje s nadváhou nebo obezitou 52 % dospělých a 13 % dětí a bohužel tato čísla stále rostou!

Alarmující je fakt, že z dětí, které jsou tlusté v dospívání,  jich až 80 % zůstává obézních i v dospělosti. Přitom obezita u dětí v růstu zatěžuje kostní, kloubní i cévní systém. Nadměrná hmotnost může vést ke zvýšenému cholesterolu, v dětství se stále častěji objevuji i cukrovka, v pozdějším věku stoupá i riziko srdečně-cévních onemocnění.

Projekt Diogenes probíhá v rámci EU

Projekt Diogenes probíhá v rámci EU a účastní se ho osm evropských států včetně České republiky. Garanty projektu u nás jsou Endokrinologický ústav, Centrum pro diagnostiku a léčbu obezity, zastoupené doc. MUDr. Marií Kunešovou, CSc. předsedkyní České obezitologické společnosti, a 3. LF UK, Oddělení tělovýchovného lékařství, zastoupené doc. MUDr. Vladimírem Štichem, Ph.D.

Kontaktujte nás! Mgr. Michaela Lipková, tel. 224 905 312, 224 905 350, e-mail michaela.lipkova@seznam.cz. MUDr. Václava Kunová, tel. 603 443 722, e-mail vkunova@nutradit.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Dieta vyžaduje klid a pravidelnost

Na pravidelnost a klid by měl dbát člověk, který se rozhodne pro snižování své váhy. Mimo dostatečného přísunu základních živin by se měl postarat o duševní...

Zhubněte bez jojo efektu

Ať už je nadváha objektivní či pouze subjektivně pociťovaná, nejčastějším řešením je dieta. V České republice po ní alespoň jednou za život sáhne naprostá...

Bludný kruh hubnutí a jak z něho ven

Nenávidět své tělo a současně se snažit zhubnout se podle vědců vylučuje. Kdo nemá rád své tělo, nemá rád sebe, což snižuje sebevědomí a zpětně ovlivňuje...

Výběr článků

Načítám