Hlavní obsah

Infarkty zvládáme světově! A jak toho využít

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika patří k absolutní světové špičce v tom, jak zvládnout akutní infarkt, který je u nás nejčastější příčinou smrti. Máme pozoruhodnou síť specializovaných kardiocenter. Co by ale měli vědět normální lidé, aby jejich možností využívali co nejefektivněji, což se často nestává?

Článek

Rozhodně by měli dobře znát příznaky, kterými se infarkt hlásí. Ty hlavní jsou zhruba tři:

* bolest (pálení, tlak, svíravý pocit nebo jen neurčité pobolívání) za hrudní kostí;

* vystřelování bolesti do hrudi, paží a břicha, případně mezi lopatky nebo do krku;

* dušnost (pocit náhle ztíženého dýchání).

Pokud se objeví, měl by pacient už po pěti minutách volat záchrannou službu: linka 155. Ne všichni to udělají. Pokud je potíže přepadnou doma, často se jdou natáhnout do postele a chtějí počkat, jestli se jim neudělá lépe. V mnoha případech je tam partner, obvykle manželka, najde mrtvé nebo s tak rozvinutým infarktem, že se jeho následky těžko napravují.

Hra o čas a o zdraví

Zavolat záchranku okamžitě je důležité proto, že se infarkt rozvíjí postupně, přibližně v průběhu 12 hodin. Pokud se pacient dostane do nemocnice do hodiny, obvykle vyvázne téměř bez následků (v 98 %). Když přijede do šesti hodin, musí většinou počítat s jizvou, která se ale zpravidla zahojí (v 90-95 %). Pokud mohou lékaři zakročit v rozmezí 6 až 12 hodin od začátku infarktu, infarkt se hojí velikou jizvou, která srdce oslabí. A po 12 hodinách mívá už pacient ze zákroku lékařů mnohem menší prospěch, než kdyby přišel ve chvíli, kdy se infarkt začíná teprve rozvíjet.

Průměrná doba, za kterou se v ČR pacient dostane k lékařům, jsou 3 hodiny. Zhruba 2 hodiny ztratí kvůli tomu, že váhá, jestli zavolat lékaře. A přibližně hodina bývá v průměru nutná k tomu, aby se dostal do specializovaného centra.

Reagovat hned na první signály

"Ideální je, když pacient zavolá záchranku hned, jak se objeví první příznaky, které často zmizí a vracejí se třeba až za několik hodin nebo i dní," zdůrazňuje prof. MUDr. Petr Widimský DrSc., přednosta III. interní kardiologické kliniky Fakultní nena Královských Vinohradech v Praze. "Tehdy můžeme pacientovi pomoci nejvíc."

Jako příklad takového pacienta uvedl japonského manažera, který pracoval v Praze pro velkou mezinárodní firmu. Ten volal záchranku okamžitě. Věděl z článku v New York Times, že Češi jsou ve zvládání akutního infarktu světoví. Rentgen u něj odhalil dramatické zúžení jedné ze tří tepen, které jsou pro výživu srdce naprosto zásadní.

Lékaři mu dali léky na snížení srážlivosti krve a pod rentgenem mu zavedli tepnou v třísle až do srdce katetr (speciální vodicí cévku). S pomocí katetru dopravili na zúžené místo v srdci balónek se svinutým stentem (kovovou výztuhou). Balónek tepnu roztáhl a rozvinutý stent, který zůstal na místě, ji držel roztaženou. Zároveň bránil tomu, aby nezačala znovu zarůstat.

Druhý den seděl manažer znovu v práci a dál řídil podnik. To není v podobných případech až tak výjimečné. Věděl ale, že teď musí doopravdy zlepšit životosprávu. Po prvním infarktu hrozí mnohem vyšší riziko, že se problémy zopakují. A také šance pacienta na to, že i podruhé vyvázne relativně dobře, jsou zhruba třikrát nižší.

"V minulosti byly potíže s tím, že implantovaný stent zvyšoval riziko tvorby krevních sraženin, a to navzdory koktejlu protisrážlivých léků," říká profesor Widimský. "Navíc hrozily komplikace s přílišným krvácením. Zvrat přinesly až thienopyridy, léky proti srážení krevních destiček. Díky nim se zmíněné komplikace podařilo minimalizovat." U lidí, kteří se dostali včas na specializované kardiologické pracoviště, zvýšil nový způsob léčby naději na přežití. Začátkem 80. let umíralo v nemocnici na infarkt 14 procent pacientů do 65 let. Dnes, díky okamžité katetrizaci, stentům a moderním lékům, umírají jen 3 procenta z nich.

Někdy je to jinak

Ne vždy jsou ale příznaky jasné. Kardiolog z jedné pražské nemocnice, kterého začalo pobolívat v krku, si myslel, že se o něj pokouší angína. Bolest se však ztrácela a znovu vracela. Navíc se zvětšovala. Blesklo mu hlavou, že by měl nechat natočit na EKG činnost srdce. Vyšetření u něj skutečně odhalilo počínající infarkt.

Splnil si sen: cestu do Himálaje
Do jaké kondice se člověk může dostat i po problémech se srdcem, to čtivě popisuje podnikatel Miroslav F. Janoušek v knize Himálajské deníky aneb Po infarktu pod Everest. Dnes je na tom fyzicky mnohem lépe než před infarktem. "Dokonce lépe než jeho ošetřující lékař," usmívá se kardiolog Petr Widimský.

Nejohroženější lidé

Nejvyšší riziko infarktu hrozí kuřákům, kardiakům, diabetikům, obézním, lidem s vysokou hladinou cholesterolu a lidem s vysokým krevním tlakem. Nebezpečí se logicky stupňuje, pokud se rizikové faktory sčítají: pacient například kouří, má hypertenzi a je navíc obézní. Nejhorší je podle kardiologů kouření. Zvětšuje totiž nebezpečí vzniku krevních sraženin, které obvykle infarkt vyvolají. "Jedna jediná cigareta významně změní charakter krevních destiček," říká kardiolog Petr Widimský.

Reklama

Související témata:

Související články

U cévní mozkové příhody rozhoduje čas

Cévní mozková příhoda, někdy zvaná mozkový infarkt či iktus, je po infarktu myokardu a rakovině třetí nejzávažnější příčinou úmrtí obyvatel vyspělého světa....

Výběr článků

Načítám