Hlavní obsah

Jídlo jako lék - olivy a olivový olej

Existují potraviny, jenž mají blahodárný vliv na lidské zdraví. Jenže zavést je do jídelníčku našich nejbližších není vždy úplně snadné. Špenát nebo červená řepa mohou být sebezdravější, ale děti se nad nimi s odporem ušklíbají. To s olivovým olejem je to snadnější. Ať už ho přidáte do salátu, do polévky do těsta na koláč nebo na něm usmažíte řízky, vždy jídlu dodá jemnou a lahodnou chuť, která potěší i největšího odpůrce zdravé stravy.

Článek

Jedině v olivovém oleji najdete velké množství velice prospěšných látek, které byste marně hledali třeba v sádle, margarinu nebo obyčejných olejích. Olivový olej nabízí vitaminy A, D, K i antioxidant E, přispívající k ochraně před stárnutím, nádorovým onemocněním a prospívající stavbě kostí. Kromě vitamínů jsou v olivovém oleji i nenasycené mastné kyseliny, které podporují vstřebávání živin, a minerální látky - zvláště železo, draslík, hořčík a vápník, a přírodní barviva karoten a chlorofyl.

Olivový olej pomáhá snižovat cholesterol, krevní tlak, chrání organismus proti rakovině. Vědci se domnívají, že antioxidanty v olivovém oleji také přispívají ke zpomalení stárnutí.

Jak olivový olej využít v kuchyni? A jak si z té široké nabídky nejrůznějších produktů vybrat? A co olivy, dají se využít i nějak jinak, lépe než jen jako chuťovka k vínu?

Pokud jste s olivovým olejem nezačali (nemusí to být nutně od dětství), neváhejte zakoupit svou první láhev kvalitního oleje, ať už je vám "cet" nebo "sát". A pokapejte si několik koleček rajčat na ochutnání. Sem tam k tomu snězte pár oliv, zelených nebo černých a uvidíte sami, že vám zachutnají. Věřte, že každá kapka olivového oleje vašemu tělu jen prospěje! Každá a v každém věku!

Tipy na několik receptů

Těstoviny s tuňákovou omáčkou s olivami   

4 porce, 2510 kJ, cholesterol 12 mg, obtížnost *

Suroviny: 500 g těstovin, 500 ml pasírovaných rajčat (konzerva), 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 10 černých oliv, 10 zelených oliv, 5 sušených rajčat v oleji, 2 cibule, 1 lžíce panenského olivového oleje, červené víno, mleté chilli, sůl, pepř
Postup: Těstoviny uvaříme podle návodu. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Olivy vypeckujeme a stejně jako sušená rajčata nakrájíme na malé kostičky. V hrnci zahřejeme olivový olej a lehce osmažíme cibuli, avšak nenecháme ji zhnědnout. Podlijeme trochou červeného vína a přidáme pasírovaná rajčata. Omáčku necháme vařit a okořeníme ji pepřem a chilli - omáčka má být pikantní. Přidáme olivy a sušená rajčata a necháme několik minut mírně vařit. Nyní dochutíme omáčku solí a odstavíme ji z ohně. Vidličkou lehce rozmělníme tuňáka, vmícháme do omáčky a necháme krátce dojít. Promícháme s těstovinami a můžeme při podávání doplnit ještě miskou pestrého (míchaného) salátu.

Provensálská kachna   

4 porce, 4630 kJ, cholesterol 320 mg, obtížnost **

Suroviny: 1 kachna, 2 cibule, 6 rajčat, 80 g černých oliv, 80 g zelených oliv, 2 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 4 snítky tymiánu, sůl, pepř
Postup: Vnitřek kachny osolíme, opepříme a vložíme 3 snítky tymiánu. Kachnu položíme do pekáčku na bok. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 30 minut. Až maso začne pouštět tuk, odebereme 1 lžíci a nalijeme ji do pánve. Tuk zahřejeme a 5 minut opékáme nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme na větší kusy pokrájená rajčata, drcený česnek, celé olivy, bobkový list a zbytek tymiánu. Opepříme, ale nesolíme (olivy jsou slané). Za stálého míchání 5 minut prohřejeme. Kachnu otočíme na druhý bok a pečeme dalších 10 minut. Pak vyjmeme z trouby a vypečený tuk slijeme. Vložíme kachnu prsíčky nahoru, dokola vyložíme rajčatovou směsí a 20 minut dopékáme. Nejlépe chutná s bílým pečivem.

Nakládaný slaný sýr   

4 porce, 3655 kJ, cholesterol 56 mg, obtížnost *

Suroviny: 300 g sýra feta nebo balkánského sýra, 4 stroužky česneku, 2 snítky šalvěje, 1 chilli paprička, 350 ml extra panenského olivového oleje, 15 kuliček černého pepře
Postup: Sýr nakrájíme na větší kostky. Oloupané stroužky česneku povaříme 1 minutu ve vodě a osušíme. Do sklenice dáme jednu vrstvu sýra, 3 lístky šalvěje, stroužek česneku, 5 kuliček pepře a několik koleček papričky. Toto opakujeme do naplnění sklenice. Vše zalijeme olejem a hermeticky uzavřeme. Necháme týden marinovat na tmavém a chladném místě. Sýr používáme do salátů, na těstoviny, na pizzu nebo jako chuťovku s chlebem.

Více receptů a rad naleznete v Olivové kuchařce z vydavatelství Smartpress.

Dobré rady

**Nejjednodušší a také nejspolehlivější rada, jak vybrat ten nejlepší olivový olej, zní: "Nebojte se ho ochutnat!"

**Vždy kupujte raději olivy ve sklenicích nebo plechovkách. V pevném obalu je jim lépe než v pytlíku, v němž se snadno potlučou a pomačkají.

**Používejte jen kvalitní oleje. Bývají sice o něco dražší než zcela obyčejné oleje, ovšem výsledná chuť pokrmu a spokojení strávníci jsou pro každého kuchaře tou nejlepší odměnou! Naše babičky měly dobré úsloví: "Nejsem tak bohatá, abych mohla kupovat laciné věci."

**Více tipů, jak co nejlépe využít potenciálu oliv a olivových produktů, najdete v knize Olivová kuchařka z nakladatelství Smart Press.

Reklama

Související témata:

Související články

Olivy a ryby nemají konkurenci

Olivy jsou prastarým darem přírody, nezřídka považovaným za všelék, který člověku pomáhá od kolébky po celý život. Důvod je jasný - vysoký obsah vitamínu...

Výběr článků

Načítám