Hlavní obsah

Endoprotézu kyčelního kloubu dostane ročně až 13 000 lidí

Umělou náhradu kyčelního kloubu dostane v Česku ročně 12 000 až 13 000 lidí. Na operaci, která patří k nejčastěji prováděným ortopedickým zákrokům, čekají od šesti měsíců do tří let. V akutních případech se ale čekací doba výrazně zkrátí, říká primář ortopedického oddělení benešovské nemocnice Jiří Beznoska.

Článek

Podle Beznosky je operace až poslední fází léčby artrózy, která začíná užíváním účinných léků. Dále lékař zpochybnil přípravky, které podle reklam mají navrátit kloubu postiženému zánětem hybnost. Nemocný kloub nevyléčí a původní rozsah pohybu neobnoví. "Bylo by krásné, kdyby tomu tak bylo, ale ono to nefunguje, dávno bychom přišli o práci," poznamenal. Lidé trpící artrózou by proto tyto přípravky měli brát jen jako potravinové doplňky, které "při dobré konstelaci hvězd" mohou fungovat.

Problémy s kyčlemi mají většinou starší lidé, v posledních letech se ale týkají i mladších, výjimkou podle Beznosky nejsou ani pacienti kolem 35 let věku. Řada jich po operaci sportuje a vede normální život. Podle jejich dalších životních plánů volí i typ umělého kloubu.

Velmi důležitý je správný výběr umělého kloubu

Necementovaný implantát se nesmí šest týdnů po operaci zatěžovat, takže rekonvalescence je složitější. Snazší je ale pak výměna, když se časem kloub opotřebuje, proto se hodí pro aktivní lidi, kteří počítají s tím, že budou i po operaci sportovat a věnovat se svým koníčkům.

Cementovaný implantát má pro pacienta tu výhodu, že se v podstatě hned může na nohu postavit. Složitější je ale pak jeho výměna, takže se hodí pro lidi vyššího věku, pro které je dlouhé ležení po operaci nebezpečné a nepočítají s velkou zátěží kloubu.

Nejnovějším trendem v operační léčbě je miniinvazivní chirurgie, kdy se nástroje dostávají do těla jen malými otvory. Chirurgovi pomáhá v orientaci počítač, který mu umožní kontrolovat přesnost opracování kostí a správné umístění implantátů.

Reklama

Související články

Červené maso zvyšuje riziko vzniku artritidy

Velké množství červeného masa do jídelníčku zdravého člověka nepatří, neboť vědci opět odhalili nepříznivé účinky jeho nadměrného příjmu. Neumírněná konzumace...

Při chronické bolesti pomáhají opiáty

V České republice přibližně deset procent lidí trpí silnou chronickou bolestí. V polovině případů se jedná o bolesti zad, ve čtvrtině o bolesti kloubů,...

Umístění náhradního kloubu určil počítač

Kyčelní kloub s pomocí počítačové navigace poprvé implantovali v Česku ve čtvrtek lékaři brněnské Úrazové nemocnice. Moderní technologie německé firmy B Braun...

Výběr článků

Načítám