Hlavní obsah

Sedět vzpřímeně vede k chronické bolesti zad

WASHINGTON

Američtí a kanadští vědci, kteří tvrdí, že rovné sezení zatěžuje páteř, doporučili sedět v mírném záklonu, aby se předcházelo chronické bolesti zad.

Článek

"Úhel 135 stupňů těla vůči stehnům se ukázal jako nejlepší pozice při sezení, a ne úhel 90 stupňů, tedy když je tělo rovné, jak se všeobecně pokládá za normální," řekl Waseem Amir Bashir na výroční lékařské konferenci v Chicagu.

Vědci s pomocí nového systému na využívání magnetické rezonance dospěli k závěru, že při rovném sezení se příliš zatěžuje páteř a vazivo. To podle nich může po delším čase vyvolat deformace a chronické bolesti kříže.

"Naše tělo není uzpůsobeno pro mnohahodinové sezení, ale moderní život nutí většinu obyvatel planety pracovat v sedě," uvedl Bashir z kanadské Alberty. Zdůraznil, že podle statistik se bolení zad stalo hlavní příčinou pracovní neschopnosti v USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Ohnutá záda a svěšená hlava přidávají roky

Jedním ze zimních prohřešků vůči vlastním zádům je nedostatečná kosmetická péče, přibývání na váze, dlouhodobé a většinou špatné sezení. Přispěje k tomu také...

Klouby občas potrápí každého

Určitě už každý z nás bolesti kloubů zažil. Nemůže vstát, špatně se pohybuje a rád si tak říkajíc hoví. Sedne si a odpočívá. Po chvilce bolest ustoupí...

Výběr článků

Načítám