Hlavní obsah

Zdravé sezení, místo léků na bolavá záda

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemá to logiku. Milióny lidí žijí stále více v sedě, přesto naprostá většina z nich neví téměř nic o tom, jak sedět co nejzdravěji. A jak tím předcházet bolestem zad, které jsou po infekcích dýchacích cest nejčastější příčinou návštěvy u lékaře.

Článek

V drtivé většině případů jde při tom spíš o projevy únavy než o nemoci. Většina z těchto lidí stráví vsedě zhruba třetinu života. Proto se zdá nepochopitelné, jak málo se zajímají o správné sezení.

Přitom by stačilo, kdyby se o něm poradili s rehabilitačním lékařem nebo s dobrou fyzioterapeutkou. A to dřív, než u nich skončí právě s bolestmi zad.

Sedět je horší než stát

Lidé třeba netuší, že tlak na meziobratlové ploténky, které plní funkci jakýchsi tlumičů mezi jednotlivými obratli, je mnohem větší, když sedíme, než když stojíme (zhruba o 75 %). To proto, že vestoje se aktivuje spousta svalů. Proto odborníci zkoumali možnosti, jak při sezení, které představuje podstatně větší statickou zátěž páteře, přinutit k aktivaci svaly, které udržují rovnováhu. Výsledkem je dynamické sezení a typický příkladem bývá sezení a cvičení na rehabilitačním míči.

"Děláme při něm drobné pohyby, které mění polohu těla a tedy i místa, která na páteři nejvíc zatěžujeme," vysvětluje MUDr. Karel Veselý, rehabilitační lékař z Prahy. "Je proto dobrou prevencí proti přetěžování určitých svalů a úseků páteře, ale také proti blokádám jednotlivých obratlů. Navíc významně přispívá k výživě meziobratlových plotének."

Neustálé drobné pohyby stimulují zároveň různé svaly. Včetně svalů, které pomáhají držet páteř ve správné poloze a které se jinak obtížně posilují. Díky těmto pohybům dostává navíc centrální nervový systém (CNS) informace o tom, co je špatně, a snaží se chyby sám korigovat. Když je tělo v klidu, nemůže dělat nic právě proto, že nemá žádné informace, které by spustily nápravné mechanismy.

Fyzioterapeutka Mgr. Andrea Ryšávková, jedna z odbornic na tyto otázky, mi k tomu řekla: "Sezením a cvičením na míči můžeme řadu potíží kompenzovat, ale hlavně jim tak můžeme účinně předcházet."

Nepřehánět to

Kdo někdy seděl na rehabilitačním míči, ten ví, že se to dá vydržet hodinu, maximálně dvě. I když se to nezdá, je to zátěž. Zejména pro ty skupiny svalů nebo úseky páteře, které nejsou na takovou zátěž připravené, případně nejsou v pořádku.

Ale i relativně zdravého člověka, kterého trápí jen běžné nerovnováhy svalů (jsou například ochablé nebo přetížené), začnou pobolívat různá místa na těle.

Při dynamickém sezení totiž člověk tělo bezděky namáhá, dá se říct, že cvičí. A pokud to se sezením na míči přežene, mohou se u něj objevit bolesti. Proto je dobré střídat sezení na míči a na běžné židli. Rehabilitační míč není jedinou pomůckou, která umožňuje dynamické sezení. Tímto způsobem lze sedět i na zdravých, účelně vymyšlených židlích, které umožňují drobné pohyby, obvykle však jen dopředu a dozadu.

Je pro ně typické také to, že mají skosenou přední hranu, takže netlačí do stehen a nevyvolávají problémy s prokrvením nohou. Většinu prvků mívají nastavitelných (sedák, opěrky, opěradlo atd.). Ten, kdo na nich sedí, si je může upravit s ohledem na svou výšku a na své další individuální parametry i potřeby.

Nejnovější hit: sedadlo na pružině

Poslední novinkou jsou židle, u kterých je sedadlo upevněné na pružině. Ta reaguje na pohyb člověka do všech stran. Vlastně tak napodobuje sezení na rehabilitačním míči. Zároveň však nabízí tělu, a hlavně páteři, podporu a usnadňuje člověku správné držení těla. Jakmile si na ní po pár dnech zvykne, dá se na ni sedět prakticky stejně dlouho jako na běžných židlích.

Žena, která začala sedět na takové židli, to po týdnu vzdala. Bolela ji krční i hrudní páteř a dělalo se jí zle. Skončila u svého praktika, který ji poslal rovnou za rehabilitačním lékařem. Ten zjistil, že pacientka měla před několika roky autonehodu. Utrpěla při ní značný otřes krční a hrudní páteře, ale rentgen neukázal žádné viditelné poranění. Lékař však u ní zjistil funkční reflexní změny: blokády páteře, stažené svaly a další potíže jako přímý následek úrazu. Výrazně snížily její schopnost snášet a vyrovnávat zátěž.

Když celý úsek uvolnil a cvičením pomohl posílit oslabené svaly, seděla na nové židli bez potíží. A protože každý den dělala cviky, které jí lékař doporučil, ustoupila řada bolestí zad dokonce úplně.

Falešné iluze jednoduchých řešení

Lidé mají rádi jednoduchá řešení, ale taková jsou zavádějící. Nejhorším řešením při bolestech zad je polykat prášky. Je také nesmyslné myslet si, že vše vyřeší masáže, elektroléčba nebo rehabilitační míč, případně nová superžidle. Každý z nás žije jinak, má jiné tělesné dispozice, prodělal různé zdravotní potíže, jinak prožívá své emoce atd. Proto jednoduchá řešení často nefungují. Zvlášť při závažnějších potížích. "Proto je užitečné konzultovat způsob sezení a případné zdravotní problémy se zády s rehabilitačním lékařem a fyzioterapeutkou," říká doktor Veselý. "Poradí mu, odstraní funkční změny a často také doporučí cvičení na jeho potíže. Pomohou mu tak nepřímo i v tom, aby co nejvíc využil pozitivní efekty dynamického sezení."

Reklama

Související témata:

Související články

Tvrdá matrace způsobuje bolesti zad

Lékaři a odborníci na zdravé spaní zjistili, že tvrdé matrace na našich postelích neznamenají pro naše záda nic dobrého, ještě hůře však působí na ta bolavá....

Lékaři radí nekřížit nohy

Lidé, kteří pracují v kancelářích a jsou nuceni delší dobu sedět u stolu, by měli dbát na správné držení svého těla. Doporučili to němečtí lékaři, kteří...

Ohnutá záda a svěšená hlava přidávají roky

Jedním ze zimních prohřešků vůči vlastním zádům je nedostatečná kosmetická péče, přibývání na váze, dlouhodobé a většinou špatné sezení. Přispěje k tomu také...

Výběr článků

Načítám