Hlavní obsah

Nápoje povzbuzující naší mysl

Většina lidí si svůj den bez užití nějakého prostředku, který by jim pomohl snadněji zvládnout běžný den, již nedokáže ani představit. Mezi takové prostředky se počítá třeba i káva, čaj nebo modernější produkty ve formě tobolek či nápojů. Není co vyčítat. Žijeme v době, kdy jsou na nás kladené vysoké nároky a konkurence je stále větší. Tak proč z času na čas nesáhnout po něčem, co nám naopak může den zpříjemnit, usnadnit práci, či uvolnit od stresu? Stačí si jen správně vybrat.

Článek

Káva

Je bezpochyby nejvíce rozšířeným stimulantem ve světě. V době rozmachu kaváren - začátkem 19. století - se tehdejší vědci pokoušeli přijít na kloub tomu, proč je vlastně káva tolik oblíbeným nápojem. Pustili se do výzkumu a poprvé se podařilo izolovat z kávového zrna látku nazvanou kofein. My dnes už víme o povzbudivých účincích kávy a právě proto ji také jako nápoj pijeme. Káva je nápojem, který zvyšuje naši výkonnost při činnostech vyžadujících pozornost. Její účinek nastupuje velice rychle, ale také velice rychle odezní. Doba účinku se odhaduje zhruba na 45 - 55 minut.

Čaj

Podobně jako káva patří i čaj mezi významné stimulanty. Obsahuje tein, takže čaje povzbuzují a "oživují". Podle některých odborníků je tein pouze jiný název pro kofein. Avšak je 100 % jisté, že kofein v čaji působí na organizmus jemněji. Do těla se dostává pozvolna a také z něj tak odchází.

Energetické nápoje

Říká se jim také Energy drinky. Jde vlastně o hotové nápoje, jejichž základem je zpravidla vysoký obsah cukrů a dvě hlavní stimulační látky - syntetický kofein a taurin. Běžný obsah kofeinu v takovém nápoji se pohybuje kolem 80 mg (250 ml). Syntetický kofein se podobně jako káva velice rychle vstřebává a také rychle odezní. Při výše uvedeném obsahu kofeinu je jeho účinek citelný zhruba 1h až 1,5h.

Patří sem: RedBull, Semtex, Kamikaze, Shock!  ...

Stimulanty

Naproti tomu stimulanty neobsahují téměř žádné sacharidy, ale jejich základem je speciální kombinace stimulačních látek. Jsou namíchány tak, aby podpořili lepší činnost mozku a donutili organismus využívat efektivněji svých vlastních energetických zásob. Základem běžných stimulantů je např. guarana a další složky, převážně syntetického původu.

Patří sem: Speed8

Smartdrinky

Zvláštní a dnes novou kategorií tvoří tzv. Smartdrinky (chytré drinky). Fungují podobně jako stimulanty, nemají téměř žádné sacharidy, avšak jejich výjimečnost spočívá ve speciální kombinaci extraktů ze vzácných rostlin. Díky této kombinaci působí dlouhodobě a nástup účinku je velice rychlý. Při jejich výrobě se respektují poznatky nejnovější vědy a tradičních medicín. Smartdrinky obsahují guaranu - tedy přírodní kofein, která je známá především jako rychlý a chutný zdroj energie. Její účinek je mnohem delší než u syntetického kofeinu nebo kávy a může přetrvat až 6 hodin. Po guaraně obsahují Smartdrinky i další velmi účinné látky na přírodní bázi.

Patří sem: UP! Energy

Anketa

Jaký je váš nejoblíbenější energetický nápoj?
Káva
34,9 %
Čaj
22,1 %
RedBull
6,2 %
Semtex
4,1 %
Speed 8
2,3 %
UP! Energy
18,4 %
Erektus
1,5 %
Kamikaze
2,8 %
Red devil
0,9 %
Shock!
3,6 %
Jiný
3,2 %
Celkem hlasovalo 3577 čtenářů.

Reklama

Související články

Kofein chrání játra

Káva a další nápoje obsahující kofein mohou člověku do jisté míry poskytnout ochranu před poškozením jater. Platí to především u lidí, u nichž je zvýšená...

Vědci: káva zlepšuje krátkodobou paměť

Vědci se při bližším zkoumání účinků kávy na lidský organismus dopracovali k překvapivým závěrům. Týmu badatelů z lékařské univerzity v rakouském Innsbrucku...

Pozor na sladké nápoje

Začal nový školní rok a rodičům kromě jiného přibyla i starost, co dát dítěti do školy ke svačině a také co mu připravit k pití. Na první pohled je to starost...

Výběr článků

Načítám