Hlavní obsah

Léčba karcinomu prsu Herceptinem bude umožněna všem ženám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví ČR schválilo novelu vyhlášky o úhradách léčiv, díky které bude umožněno léčit karcinom prsu přípravkem Herceptin z prostředků veřejného zdravotního pojištění i v časných stadiích nemoci. V dosud platné vyhlášce je lék zařazen jen pro léčbu pokročilého metastazujícího onemocnění. Podle onkologů přitom může včasné nasazení přípravku zcela vyléčit přibližně polovinu žen se zvlášť agresivním karcinomem prsu.

Článek

Léčba Herceptinem, která je největším přínosem od zavedení hormonální léčby před více než deseti lety, by měla být dostupná již od 1. ledna 2007. Výrobce léku, firma Roche, se zavázala poskytovat pacientkám lék do konce letošního roku na vyžádání ošetřujícího lékaře bezplatně.

"Je to život zachraňující rozhodnutí," komentovala schválení novely Iva Rašková, ředitelka Aliance českých organizací a žen s rakovinou prsu. V srpnu dostala Aliance od zástupců ministerstva, Všeobecné zdravotní pojišťovny a onkologické společnosti příslib, že udělají vše pro to, aby hrazená léčba byla nemocným ženám co nejdříve k dispozici. "Jsme rádi, že jsou i takové sliby, které se plní," dodala.

Rakovinou prsu v České republice ročně onemocní téměř 6 000 žen. Počet těch, které postihne zvláště agresivní typ karcinomu a je pro ně vhodná léčba přípravkem Herceptin, se odhaduje na 520 ročně. Při léčbě Herceptinem se na polovinu sníží riziko návratu onemocnění ve formě metastáz, které již nelze většinou vyléčit.

Aliance českých organizací a žen s rakovinou prsu, o.p.s. je celostátní obecně prospěšná společnost, která koordinuje projekty a kampaně ve prospěch prevence a léčby nádorového onemocnění prsu. V současné době zastupuje 47 pacientských organizací z celé České republiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Prsní implantáty mají svá pro i proti

Prsní implantáty mají podle odborníků svá pro i proti. Ženám s chirurgicky zvětšenými prsy hrozí nižší riziko rozvoje nádoru prsu. Oproti tomu jsou...

Výběr článků

Načítám