Hlavní obsah

Čokoláda snižuje rizika ucpávání tepen

– WASHINGTON

Malé množství černé čokolády denně funguje stejně jako aspirin na snižování srážlivosti krve a tím zmírněňuje rizika ucpání tepen vedoucí k srdečním infarktům. Studie s těmito výsledky byla uveřejněna na výroční konferenci American Heart Association v Chicagu.

Článek

"Velcí milovníci čokolády nám dokázali, že chemická látka obsažená v kakaových bobech, zvaná flavonoidy, má podobný biochemický účinek jako aspirin pro snižování srážlivosti krevních destiček," řekla vedoucí výzkumného týmu Diane Beckerová.

Beckerová ale upozornila, že studii nelze brát jako návod ke konzumaci kilogramů sladkostí na bázi čokolády, která obsahuje také hodně cukru a másla. Lékařská věda ale může podle ní doporučit denně dvě kávové lžičky černé čokolády v její nejčistší podobě, což je suchý extrakt z kakaových bobů.

Vědci už vědí téměř dvě desetiletí, že černá čokoláda bohatá na flavonoidy snižuje krevní tlak a má další příznivé účinky na krevní oběh.

Výsledky poslední studie ale ukazují na rozdíl od předchozích výzkumů, že omezené dávky černé čokolády mají dostatečně velké protisrážlivé účinky a že není třeba k dosažení tohoto efektu konzumovat jí několik kilo, říká Beckerová. Doporučuje sníst denně malý kousek čokolády nebo vypít teplou čokoládu.

Reklama

Související témata:

Související články

Mléčná čokoláda povzbuzuje mozkovou aktivitu

Srovnáním účinků mléčné a hořké čokolády věnovala svou nejnovější studii skupina amerických odborníků. Podle jejich závěrů lidé, kteří požili mléčnou čokoládu,...

Výběr článků

Načítám