Hlavní obsah

Kontaktní čočky jsou u nás velmi oblíbené

V České republice používá v současné době optické kontaktní čočky zhruba 15 procent lidí s vadou zraku. Nikdo však přesné údaje o počtu lidí s čočkami ani o množství dovážených čoček nezná. V zemích, kde jsou čočky nejrozšířenější, tedy v USA, Austrálii a Velké Británii, je nosí kolem 20 procent lidí, kteří potřebují korekci zraku.

Článek

Podle zkušeností optika Josefa Szarvase kontaktní čočky používají zejména lidé ve věku od 17 do 40 let. Především to jsou ženy, kterých je přibližně třikrát více než mužů. Muži si zpravidla kupují čočky kvůli tomu, že jim brýle vadí při sportu.

"Škála čoček je tak bohatá, že lze prakticky najít čočku pro každou oční dioptrickou vadu. Nošení čoček není omezeno věkem a mohou je mít i úplně malé děti," říká prezident České kontaktologické společnosti Pavel Rezek.

Existují nejen čočky pro krátkozraké a dalekozraké lidi, ale i pro osoby s velmi častým astigmatismem, což je vada způsobující nepřesné lomení světla na sítnici. Jsou i čočky vyrovnávající neschopnost oka některých starších lidí zaostřit na blízko. Na trhu jsou také čočky zvýrazňující barvu očí, čočky měnící barvu oka i takzvané obrázkové čočky, jejichž nositel získává pohled leoparda, upíra nebo mimozemšťana.

Zdravotní pojišťovny kontaktní čočky nehradí. Szarvas uvedl, že jednodenní čočky pro obě oči na jeden měsíc přijdou zhruba na 1700 korun. Čtrnáctidenní čočky na tři měsíce stojí 1800 korun. Čočky, které je třeba měnit po měsíci, v balení na půl roku stojí asi 2200 korun. Kontaktní čočky pro složitější vady jsou o něco dražší.

Není vhodné nakupovat čočky přes internet

Společenstvo optiků a lékaři podle Sazarvase varují před nákupem kontaktních čoček prostřednictvím internetu. Optici provádějí vyšetření před prvním nákupem čoček a zajišťují nácvik jejich aplikace, zjišťují také, zda kupec není na čočky alergický.

Reklama

Související témata:

Související články

Prsty jsou nepřítelem kontaktních čoček

Jednou ze základních podmínek pro nošení kontaktních čoček jsou čisté ruce. Jejich pečlivou hygienu by měl dodržovat každý uživatel korekčních čoček,...

Dá se spát v kontaktních čočkách?

Co se dříve zdálo nemožné, je dnes zcela běžné. Kontaktní čočky nové generace Vás zbaví starostí a umožní Vám nový pohled na svět i v noci. Již nemusíte šátrat...

Výběr článků

Načítám