Hlavní obsah

Zdraví prospívá šest až sedm hodin spánku denně

Lidé, kteří dlouhodobě spí méně nebo více, jsou podle některých studií častěji ohroženi infarktem. Nedostatek spánku přispívá k bolestem hlavy, snižuje výkonnost imunitního systému a ovlivňuje nepříznivě například i vznik protilátek po očkování proti chřipce.

Článek

"Poruchy spánku mají tři projevy - nespavost, nadměrnou denní spavost a abnormální chování či pohyby ve spánku, jako je náměsíčnost," přiblížil vedoucí lékař spánkové laboratoře neurologického oddělení Nemocnice Na Homolce Tomáš Procházka. Podle odborníků lze poruchy spánku označit za civilizační chorobu - zrychlující se životní tempo moderní 24hodinové společnosti narušilo tradiční rytmické střídání spánku a bdění.

Dlouhodobými poruchami spánku trpí až třetina lidí. Při nespavosti mají potíže s usnutím, často se v noci probouzejí a po předčasném ranním probuzení už nejsou schopni znovu usnout. Při nadměrné denní spavosti je přepadá spánek v nevhodném čase a situaci - na schůzi, při jídle či rozhovoru, nebo dokonce při řízení vozu.

Nadměrná denní spavost postihuje čtyři procenta mužů a dvě procenta žen. Hlavní příčinou je syndrom spánkové apnoe; člověk na pár sekund přestane dýchat, pak zalapá po dechu, případně hlasitě zachrápe. Kvůli opakovanému buzení chybějí v tomto spánku hluboká stádia, která mají přinést tělu odpočinek.

Problém je, že vysoké procento případů spánkové apnoe zůstává nerozpoznáno a velká část pacientů, kteří o své chorobě vědí, si není vědoma rizik pro své srdce a cévy. Někdy si podle Procházky neuvědomují ani lékaři, že léčit tuto chorobu není potřeba jen proto, aby odstranili pacientovy obtíže se spánkem, ale i proto, aby zabránili srdečním a cévním komplikacím, ke kterým neléčený syndrom spánkové apnoe vede.

Poruchami spánku se zabývají odborníci ve spánkových laboratořích. V Česku jich je 15. Lidé, kteří trpí nespavostí, se mohou pokusit nejprve vyřešit svůj problém sami, třeba s pomocí webových stránek, jako je www.nespavost.cz . Funguje na nich i on-line spánková poradna s bezplatnou informační linkou 800 182 571. Pomoci může i praktický lékař. Pokud vyšetření nezjistí příčinu, měl by se člověk nechat vyšetřit ve spánkové laboratoři. Více na  www.sleep-society.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

Nespavost může být příznakem jiných nemocí

Krátkodobá porucha spánku potkává až 90 procent populace a 40 procent dospělých má se spánkem pravidelné problémy. Právu to řekl ve středu doktor Martin Anders...

Jak úspěšně bojovat s nespavostí

Problémy se spánkem mívá asi třetina dospělých. U starších lidí je to dokonce víc než polovina. Ovšem k lékařům zajde se svými potížemi zhruba šestina...

Výběr článků

Načítám