Hlavní obsah

Žloutenka se může šířit i polibky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Žloutenka typu C, která může mít pro člověka i fatální důsledky, se může přenést mimo jiné polibkem nebo použitím cizího zubního kartáčku. Vědci ve Spojených státech, kteří se zabývají výzkumem žloutenky, našli stopy tohoto viru ve slinách lidí, kteří hepatitidu C mají - teoreticky to znemaná, že nemoc lze přenést i polibkem.

Foto: MP Praha

Snímek ze zásahu.

Článek

Výsledky výzkumu amerických vědců ukázaly, že virus se může šířit i líbáním. Basil Williams, šéf Národního výzkumného střediska pro hepatitidu ve Velké Británii, sice připouští, že technicky je možné přenést hepatitidu C polibky, ale pravděpodobnost je podle něho velmi malá. Upozorňuje, že je třeba provést ještě řadu výzkumů, než se potvrdí, zda je skutečně možné tento virus běžně přenášet polibky.

Experti soudí, že sliny mohou být infekční a že jejich prostřednictvím se virus může přenést na další lidi. Do slin se virus dostane například při krvácení dásní při čištění zubů. Nejrizikovější skupinou jsou proto podle nich lidé s nemocnými dásněmi. Vědci upozorňují, že zejména lidé, kteří jsou nosiči viru hepatitidy C, by neměli s nikým sdílet stejný zubní kartáček.

Nemoc si šíří pohlavním stykem a krví. K onemocnění dojde, když se krev infikované osoby dostane do krevního oběhu jiného člověka.

Hrozba i v ČR

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) je na světě žloutenkou typu C nakaženo 180 až 200 milionů lidí. V České republice lékaři ročně zaznamenají 600 až 800 nových případů. Průběh nemoci nemá charakteristické příznaky a mnohdy ji lékaři zjistí při náhodné prohlídce. Mnoho lidí nemá žádné příznaky, ale mnozí jiní trpí velkou únavou a mohou se cítit celkově velmi špatně. Mezi známé příznaky patří únava, ztráta váhy, nevolnost, pocity jako při chřipce, problémy se soustředěním nebo bolesti v břiše.

Alespoň jeden z pěti lidí se zbaví infekce do šesti měsíců přirozenou cestou. Pro ostatní se stává hepatitida C chronickou nemocí, která ho může trápit několik desetiletí nebo i do konce života. Může vést k vážnému poškození jater nebo i ke smrti.

Vědci z Washingtonské univerzity v Seattlu testovali tři týdny sliny 12 lidí, kteří byli infikováni žloutenkou C. Ze 248 odebraných vzorků jich 52, tedy zhruba každý pátý, bylo pozitivní na virus. Stopy byly nalezeny ve slinách sedmi dobrovolníků. Nicméně nikdo z nich nebyl pozitivní každý den. V průměru se u nich našly stopy hepatitidy C v sedmi z těchto 21 dnů. Ti, kdo měli virus ve slinách, měli relativně vysokou úroveň viru v těle. Velká pravděpodobnost viru ve slinách byla u lidí s nemocnými dásněmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám