Hlavní obsah

Život s mrzoutem vede k celé řadě onemocnění

Novinky, das

Špatná volba partnera se neodráží jen na náladě a psychickém rozpoložení člověka, ale také velmi významně na jeho zdraví. Podle nejnovější vědecké studie manželství s optimistickým a veselým jedincem zvyšuje pravděpodobnost dobrého zdraví, zatímco život s mrzoutem a věčným negativistou vede k celé řadě onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Výběr partnera ovlivňuje zdraví jedince.

Článek

„I když budete nejšťastnější člověk na světě a budete žít se špatným, věčně negativně naladěným partnerem, odrazí se to na vašem zdraví,” vysvětluje pro Daily Mail doktor Bill Chopik z Michiganské univerzity, který po dobu šesti let sledoval zdraví a štěstí dvou tisíců párů.

Jednalo se o muže i ženy starší 50 let, kteří museli zodpovídat otázky, jak jsou spokojeni se svým životem, zda trpí cukrovkou nebo jinými chronickými nemocemi, zda jim činí problém osobní hygiena, oblékání či vykonávání každodenních úkolů.

Studie jasně ukázala, že výběr partnera ovlivňuje zdraví jedince. Pokud si za partnera vyberete veselého optimistu, budete po zdravotní stránce ve větší pohodě i v okamžicích, kdy vás bude něco trápit. Naopak, vsadíte-li na mizerného partnera, je větší předpoklad, že onemocníte, bez ohledu na to, jak se momentálně sami cítíte.

Zajímavé je, že toto pravidlo platí i u dlouhodobých vztahů, vůbec tedy nezáleží na věku a společně odžitých letech.

Lepší životní styl

Podle odborníků je vše dáno tím, že optimistický partner bývá ke svému protějšku pozornější, dokáže mu dodávat potřebnou energii a motivaci, aby se o sebe dotyčný staral lépe. Životní styl páru je pak i na mnohem lepší úrovni – více se oba hýbají, lépe se stravují i dobře a dostatečně spí.

Naopak špatně zvolený partner dost často jedince dovádí k cigaretě a skleničce alkoholu, a to i v okamžiku, kdy je člověk sám se sebou spokojený.

„Lepší či horší každodenní život se tak často odvíjí od existence dalších lidí. Podceňovat výběr těch nejbližších se tak nemusí vůbec vyplatit,” dodává doktor Chopik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám