Hlavní obsah

Zinek je účinný na ekzémy, lupénku i akné

Právo, ves

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nedostatek zinku dokáže vyvolat ekzémy, lupénku nebo akné. A naopak. Potravinové doplňky nebo masti s tímto minerálem mohou zmíněné choroby i potíže zmírnit. Případně jsou užitečnou prevencí proti nim.

Foto: MěDK Karviná
Článek

Zinek zlepšuje také hojení ran. To, že akné neovlivňují jen hormony, ale i výživa, už většina lidí ví. Německá lékařka Eva Hankeová proto upozorňuje, že obvykle nestačí jen to, aby pacient omezil přísun tuků a cukrů. Lékař by měl pacientovi změřit také hladinu zinku a v případě nedostatku doporučit některý z potravinových doplňků s tímto minerálem.

Může pomoci, protože omezuje růst mazových žláz a brzdí zánětlivé procesy. Spolu s hormony a vitamínem A příznivě působí na celkový stav kůže.

Zlepší stav lupénky

Také u lidí s lupénkou lékaři často zjišťují výrazný nedostatek zinku, selenu, železa, hořčíku, vápníku a řady vitamínů (A, B, C, E). I když jejich doplnění, případně aplikace masti nebo spreje obsahující dobře vstřebatelný zinek, nemoc nevyléčí, může zlepšit její stav.

Potravinové doplňky se zinkem a s dalšími minerály i vitamíny bývají také užitečnou prevencí před vzplanutím choroby. Jejich dávkování je však potřeba konzultovat s lékařem.

Podporuje imunitu

Zinek v potravinovém doplňku má navíc i tu výhodu, že podporuje imunitní systém. Ten bývá u lidí s lupénkou oslabený. U ekzémů může zinek pomoci tím, že podporuje hojení kůže a imunitu. Navíc je nezbytný pro zpracování esenciálních mastných kyselin. Pokud ho užíváte jako potravinový doplněk dlouhodobě, je dobré se poradit s lékařem, jestli byste neměli užívat zinek v kombinaci s mědí, protože zinek snižuje její zásoby.

Reklama

Související témata:

Související články

Do boje s akné vyrazili lékaři s laserem

Ženám a mužům, kteří se i po skončení puberty trápí s akné, by mohlo pomoci kosmetické centrum vybavené speciálním laserem. Stačí přitom jediné léčebné...

Výběr článků

Načítám