Hlavní obsah

Ženy více litují rozpadlých vztahů, manžela by ale vyměnila každá pátá

Novinky, Veronika Hušková

Když dojde na hodnocení minulých vztahů, ukazuje se, že mezi muži a ženami zeje hluboká emocionální propast. Zatímco totiž někteří muži umí na nepovedený vztah zapomenout jako mávnutím kouzelného proutku, jejich křehčí polovičky většinou trápí i roky po rozchodu otázka, v čem udělaly chybu.

Foto: Profimedia.cz

I po letech se ženy samy sebe ptají, kde udělaly v minulém vztahu chybu...

Článek

Ve studii, kterou citoval deník Daily Mail, uvedla skoro polovina žen (44 procent), že udělala ve vztahu se svým expartnerem chyby. Podobný pocit měl ovšem jen každý pátý muž.

"Ženy mají tendence pátrat v sobě a hledat příčiny, které vedly k rozpadu vztahu," říká vztahová expertka Jean Hannah Edelsteinová. Podle ní se ženy cítí více zodpovědné za emocionální stránku vztahu. Většinou si myslí, že konec vztahu byl jejich vina a často se samy sebe ptají, jestli nemohly něco udělat jinak.

Když se nad neúspěšným vztahem pozastaví muži, většinou si kladou otázku "co měla za problém?" nebo pátrají po tom, jestli rozchod neovlivnily nějaké nové události v životě partnerky.

"Příliš málo mužů přiznává, že rozpadu vztahu litují, protože si myslí, že to není dostatečně mužské," vysvětlila vztahová expertka, která ale tvrdí, že upřímná reflexe po ukončení vztahu nemůže být nikdy špatná.

Rozvedení muži své nevěry nelitují

Svoji chybu mají problém připustit zvlášť rozvedení muži, u nichž rozpad vztahu zapříčinila jejich nevěra. Vyplynulo to z nového průzkumu, který otiskla americká edice pánského časopisu Men´s Health.

Celých 77 procent mužů, u kterých byla příčinou rozvodu právě nevěra, prý svého podvádění s jinou ženou nelituje a 81 procent dokonce uvedlo, že nový sexuální život je mnohem lepší než ten s manželkou, píše o výzkumu agentura Famous.

Z vlastní nevěry ale viní svou exmanželku. Celých 47 procent mužů uvedlo, že se k nevěře uchýlili, protože je už partnerka nepovažovala za atraktivní a nechovala se k nim tak. Nuda byla důvodem podvádění u 41 procent mužů, touha utéct ze vztahu pro 38 procent. Neschopnost odolat sexuální přitažlivosti milenky byla stěžejní pro pouhých 17 procent podvádějících mužů.

Pětina žen by si vzala někoho jiného

Přestože z výzkumu vyplývá, že ženy truchlí nad nevydařenými milostnými vztahy více a mnohem delší dobu, každá pátá by se klidně vzdala svého manžela. Více než 20 procent žen totiž ve stejném průzkumu uvedlo, že pokud by se mohly vrátit v čase, vzaly by si někoho jiného.

To muži jsou se svým výběrem spokojenější. Svou polovičku by vyměnilo jen 12 procent z nich.

Pokaženého vztahu litují lidé ze všeho nejvíce

Tazatelé se v telefonickém průzkumu ptali 370 dospělých ve věku mezi 19 a 103 lety, co jim v životě osobně přišlo nejvíce líto. Právě selhání vztahu bylo nejčastější odpovědí. Uvedl to každý pátý dotazovaný, přičemž nejpočetnější skupinu tvořily ženy, momentálně bez partnerů.

Po neúspěšném vztahu lidé nejvíce litovali rodinných sporů (16 procent respondentů) a přáli si, aby se byli s blízkými nepohádali.

Na třetím místě nejčastěji lidé uváděli, že litují toho, že zklamali v oblasti vzdělání (13 procent), následovala neúspěšná kariéra (12 procent), finanční problémy (10 procent) a selhání v oblasti výchovy dětí (9 procent).

Studii, která bude zveřejněna v časopise Social Psychological & Personality Science, provedli američtí vědci na Northwestern University v Chicagu.

Reklama

Související témata:

Související články

Muži se stěhují za sexem, ženy za láskou

Stále více mladých párů se rozhoduje pro společný život mimo manželství. Po kratší či delší době randění začnou sdílet společnou domácnost, ale o svatbě zatím...

Výběr článků

Načítám