Hlavní obsah

Ženy pracující v technických odvětvích podle průzkumu čelí nadměrnému sexismu

Novinky, bok

Moderní ženy pracují na pozicích, o kterých se jejich matkám či babičkám mohlo jen zdát. Vysněná práce v nezvyklém oboru ale nemusí nutně znamenat krok k lepšímu. Podle nedávné studie ženy stále v mnoha odvětvích čelí nepříjemným sexistickým narážkám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Najít uplatnění v IT, vědě, technických oborech či průmyslu dnes už pro ženy není nedostižným snem. Pokud je daná práce baví a stojí o ni, mají stejné šance jako muži. Alespoň tak je to v mnoha oborech prezentováno.

Jak ovšem ukázal nedávný průzkum britského pracovního portálu CWJobs, zejména v technických oborech to tak jednoduché není. Když už se ženy dostanou na vysněnou pozici, mnohdy se setkávají s nepříjemnými komentáři na svou adresu.

Z více než 500 dotazovaných žen celá polovina dle svého vyjádření zažila situaci, kdy jim bylo sděleno, že pouhý fakt, že jsou ženami, je může v jejich vysněné kariéře velmi brzdit.

Každá čtvrtá pak nebyla kvůli svému pohlaví povýšena, i když by na to měla nárok. Některé ženy se dokonce setkaly ze stran svých kolegů s vyjádřením, že jsou „příliš pěkné” na to, aby dělaly v podobném oboru.

Jak dodává náborářka Christine Forderová, došlo v průmyslu k řadě změn týkajících se pohledu na práci žen a mužů v tomto odvětví, výrazněji potlačit nepříjemné sexistické narážky ze stran mužů se ale stále příliš nedaří.

„Ve snaze nalákat do podobných oborů více žen je zapotřebí výrazně snížit úroveň sexismu. Tato kultura odjakživa vedená muži se musí změnit, aby se přizpůsobila rozmanitější pracovní síle,” cituje její vyjádření server Telegraph.

Jak odborníci napříč odvětvími dodávají, podobně „nerovnoměrná” situace je viditelná i u financování různých projektů či startupů. Čistě ženský projekt či začínající firma mají podle nich mnohonásobně menší šanci na financování nebo podporu ze stran větších firem.

Reklama

Související témata:

Související články

Polky v armádě zažívají i sexismus

Příslušnice polské armády se stále více stávají oběťmi sexuálních útoků i obtěžování hlavně ze strany svých velitelů, ale i spolubojovníků. Většinou se přitom...

Apolena Rychlíková: O kultuře sexismu

Poprvé jsem výzvu, týkající se hypotetického znásilnění mé osoby, slyšela už v dospívání. Tehdy mě to ani nijak nepřekvapilo. Různé sexistické narážky, drsný...

Výběr článků

Načítám