Hlavní obsah

Ženy jsou prý sobečtější než muži a více pomlouvají

Novinky, bok

Pomluvy a klepy jsou bohužel součástí našeho života. Zřejmě každý si někdy ze zlosti rýpnul do kamaráda či kamarádky, když nebyli zrovna na blízku. A mnozí z nás někdy odmítli udělat něco, co by bylo správné. Možná i proto se vědci rozhodli zjistit, kdo takové chování častěji praktikuje, zda muži či ženy. O výsledcích studie informoval server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ochota pomoci bezdomovcům se u lidí moc nenosí, muži jsou prý ale o málo vstřícnější než ženy.

Článek

Zeptáte-li se lidí v okolí, kdo koho více pomlouvá, nejspíše vám ve valné většině odpoví, že častěji "kritizují" ženy. Bohužel tomu dává za pravdu i jedna z posledních studií. Nejen, že ženy častěji nedobře mluví o svých přátelích za jejich zády, ale jsou prý také více sobecké.

Odborníci uvádějí výsledky na konkrétním příkladu charitativních dobrovolníků, kteří chodí po ulicích nebo přímo dům od domu a snaží se vybírat nějaké příspěvky. V této specifické situaci jsou podle zjištění ženy více nedůvěřivé, a tím i více sobecké a neochotné přispět.

Muži naproti tomu prý častěji dávají na ulici drobné bezdomovcům. Výsledky vyplynuly z průzkumu mezi 2000 dobrovolníky, kteří uváděli, jak by se v daných neplánovaných situacích bez rozmýšlení zachovali. Je zajímavé, že chování v konkrétní situaci se u dobrovolníků odvíjelo i od jejich aktuální nálady. Názory a chování tak nebyly zcela jednoznačné.

Sobeckost jako součást života

Bohužel stále více lidí je neochotno pomáhat jiným. Neuvědomují si, že by se někdy mohli ocitnout v podobné situaci. Ani to často ale jejich názor nemění.

"Není velmi optimistické zjistit, že mnozí lidé považují sami sebe za sobecké. Je to bohužel výsledek naší doby," uvedla Caroline Revellová, programová ředitelka britského dobrovolnického centra.

Jaké sobecké chování lidí nejčastěji přiznávají
ŽenyMuži
Pomlouvání za zády55,6 %42,2 %
Neposkytnutí peněz, když někdo potřebuje19,7 %25,5 %
Odmítnutí pomoci kolegovi v práci18,6 %9,6 %
Vyhýbání se pravidelnému kontaktu s příbuznými42,6 %35,5 %
Přetvářka kvůli lepšímu postavení v práci34,0 %33,2 %
Neochota přispět charitativním pracovníkům na ulici40,6 %35,7 %
Vybírání jídla k večeři podle vlastní volby55,3 %45,9 %
Zapomínání na narozeniny kamarádů50,1 %41,3 %
Neochota výpomoci při sportovních akcích86,9 %82,2 %
Odmítání dobročinných akcí65,5 %77,1 %

Výsledky zjištění naznačují, že největší obětí mnohých lidí je vzdát se vlastního času ve prospěch jiných. Příspěvek bezdomovci na ulici nebo charitě ještě mnozí respektují a občas i přispějí, ale téměř 80 procent mužů a žen nikdy neuvažovalo vzdát se vlastního osobního času a pomoci potřebným v rámci nějaké organizace. A to ani ve vlastní zemi, natož pak vyjet někam do zahraničí.

"Běžná" partnerská a kolegiální sobeckost

Náznaky sobeckého chování jsou často vidět i v běžných partnerských vztazích. Více než polovina žen (55 %) přiznává, že při výběru večeře pro celou rodinu nežádají partnera o názor, co by si dal. Prostě uvaří to, co je zrovna napadne. Třetina žen také například lhala a upravovala informace kvůli lepší šanci na získání zaměstnání.

Ani muži ale nejsou podle studie žádní "dobrodinci". Čtvrtina dotázaných uvedla, že nepůjčuje příbuzným či kamarádům finanční obnos, když jsou v nouzi. Jeden z pěti mužů se v hospodě také raději vyhýbá situacím, kdy by musel platit rundu pro celý stůl. Stejný počet mužů přiznal, že čas od času předbíhají ve frontě nebo někoho bezohledně "ohodili" při ostřikování okna nebo při průjezdu kaluží. Čtvrtina mužů také někdy shodila před někým kolegu v práci, když udělal chybu.

Znepokojivý je pak podle vědců fakt, že polovina lidí přiznává, že během dne udělají minimálně dva sobecké činy. Za velmi sobecké pak lze považovat vyjádření lidí (1 z 10 dotázaných), kteří se nikdy nezapojují do žádné pomoci druhým, protože by z toho neměli žádný užitek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám