Hlavní obsah

Ženské představy o mužích se mnohdy od reality velmi liší

Právo, Petra Hátlová

Muži a ženy, přestože patří k jednomu živočišnému druhu, jsou velmi rozdílní. Tato odlišnost má na svědomí i velkou vzdálenost mezi představou žen o mužích a tím, jací muži ve skutečnosti jsou. Ke snadnějšímu soužití žen a mužů možná napomůže pár informací o tom, jak sami sebe muži vnímají.

Foto: Profimedia.cz

Pro většinu žen jsou muži bytostmi, které nerady dávají najevo své pocity a emoce a slzy v mužském oku jsou něčím nepředstavitelným.

Článek

V mnohém je příčinou rozdílného chování mužů a žen mužský pohlavní hormon testosteron, který způsobuje, že muži jsou sexuálně náruživější, agresivnější, silnější a dominantnější, než jsou ženy. Vědci z Univerzity v Michiganu se ve své studii zaměřili na 950 mužů mezi 18 a 55 lety.

"Na výzkumu se podílela rovněž Univerzita v Massachusetts a vědec Zhang Jianxin z Čínské akademie věd se svými dobrovolníky. Na základě studie dospěli vědci k následujícím závěrům: 52 procent testovaných mužů mělo v důsledku zvýšeného obsahu testosteronu tendence vytvářet si představy o ničím neomezené moci a sklon k vychloubání,“ uvádí Alina Schumannová v knížce Vše, co bychom měli vědět o mužích, vydané nakladatelstvím Grada.

O čem je možné se společně bavit

Velkým úskalím v soužití žen a mužů bývá komunikace. Obě pohlaví jsou naladěna na trochu jiný způsob vyjadřování a vnímání a odlišná jsou i témata, o kterých se spolu příslušníci jednotlivých pohlaví chtějí bavit. Mezi nejméně vyhledávaná témata mužů patří například jejich slabost, sex s bývalou partnerkou, stav bankovního konta, pití alkoholu a jejich tělesná váha. Pokud se během setkání tato témata objeví, většina mužů hovor rychle ukončí, nebo ho zavede jinam.

Pokud si žena s mužem chce skutečně popovídat, má jen omezený okruh témat, kde naleznou společnou řeč. Jistotou je debata o společně tráveném čase, nabídce televizních programů, zdraví a nespokojenosti v zaměstnání.

Nevyhýbají se ani pomluvám

Všeobecně rozšířenou představou je, že pomluvy jsou výsadní záležitostí žen. Muži ve své čestnosti by se k něčemu tak nízkému a nudnému nesnížili. Opak je však pravda! Klepy a pomluvy jsou častým mužským tématem. „Mužské pomluvy se netýkají neslušivých částí ženského oděvu, nemožné barvy vlasů či kil navíc. Muži se zaměřují spíš na věci, jako je například řidičská schopnost, hospodské zážitky nebo pracovní neschopnost,“ popisuje Alina Schumannová.

Podle výzkumu německého Institutu veřejného mínění provedeného na 1000 dotazovaných se muži nejraději posmívají sousedům, kolegům a svým příbuzným. Na prvních příčkách jejich objektu zájmu se objevují i nadřízení a přítelkyně a milenky.

Máme své idoly

Mezi ženské idoly patří muži chytří a inteligentní, další většina žen hledá partnera sportovně založeného a vtipného. Z povolání touží nejvíce po architektovi, právníkovi a lékaři.

I muži však mají své idoly, o kterých sní. Většina mužů touží po blonďaté přítelkyni s bujnou hřívou a poprsím. Samozřejmostí jsou dlouhé nohy a hezký zadeček. Tím však nároky nekončí. Výzkum provedený na 1432 dobrovolnících ve věkovém rozmezí 30–55 let realizovaný společností GfK – Marktforschung Nürnberg ukazuje, že téměř polovina z dotázaných přiznává, že ze všeho nejdůležitější je, aby jejich partnerka uměla dobře vařit. Vysněná vizáž byla až na druhém místě jejich preferencí.

V představách mužů je ideální partnerkou lékařka, nebrání se však ani učitelce či umělkyni. „V roce 1998 se třicet jedna procent mužů přiznalo, že by učinilo vše pro to, aby našlo svůj idol. Devatenáct procent si bylo jisto, že ho dokonce našlo. V roce 2010 bylo již pouhých osmnáct procent těch, kteří si mysleli, že taková úžasná bytost existuje, a pouhých sedm procent si myslelo, že našlo tu pravou,“ popisuje Alina Schumannová.

I muži pláčou

Pro velkou většinu žen jsou muži bytostmi, které nerady dávají najevo své pocity a emoce, a slzy v mužském oku jsou něčím nepředstavitelným. Tato představa se však pomalu začíná měnit. Pouze deset procent mužů tvrdí, že nikdy v životě nepláče. Naopak slzy muži nejčastěji přiznávají při úmrtí blízké osoby či při rozchodu s partnerkou, čtvrtina mužů dokonce uvádí, že pláčou při dojemných scénách ve filmu.

Mezi situace, které dokážou mužům vehnat slzy do očí, patří i pohled na jejich zdemolované auto nebo prohra jejich oblíbeného sportovního klubu.

Častou emocí mužů je i zlost. K té je nejvíce dovádí, pokud je ženy oslovují něžnými jmény a přezdívkami, opravují-li je před přáteli, špatně nesou i to, pokud jejich partnerky dávají k dobru trapné historky ze společného intimního života. Mezi další silné emoce patří i žárlivost, touha po pomstě a strach, ten se nejčastěji týká profesního neúspěchu či fyzické bolesti.

Z kladných emocí muži nejčastěji prožívají pocity štěstí, které mají z profesního úspěchu, při finanční výhře v loterii nebo při narození prvního dítěte. Pozitivně vnímají i pocit volnosti a pořízení nového auta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám